Protestniki so v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora. Mirne proteste, ki jih je organizirala Anarhistična pobuda Ljubljana in še 23 drugih skupnosti in nevladnih organizacij, so spremljali policisti.

Na shodu se je po podatkih policije zbralo približno 3500 kolesarjev in nekaj pešcev. Kolesarji so se vozili po ulicah v središču mesta, nekaj jih je bilo tudi na Trgu republike. Policisti so na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost prometa in nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Policisti so udeležence javnega zbiranja opozarjali, naj upoštevajo ukrepe določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni.

Dogodek je potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici za zagotovitev varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu, je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec. Shod ni bil prijavljen in organizator policiji trenutno ni znan. Policisti trenutno niso izvedli še nobenih ukrepov, a nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo oziroma obvestili zdravstveni inšpektorat.

Protesti so potekali tudi v Mariboru in drugih slovenskih mestih.

Protestniki sicer opozarjajo, da oblast in kapitalizem ponujata zgolj izkoriščanje in zatiranje, sami pa želijo med ljudmi vzpostaviti vzajemno pomoč, solidarnost in antiavtoritativnost.

»V tednih, ko se kot družba solidarno odzivamo na izzive epidemije, vlada Janeza Janše pod krinko boja proti virusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati naše svoboščine," so zapisali pobudniki v pozivu na danšnji protest. Vse to nima veze z bojem proti epidemiji, temveč kaže na željo aktualne oblasti po vpeljavi avtokratske vladavine, militarizaciji družbe in utrjevanju privilegijev peščice, ki imajo v tej družbi v rokah oblast in bogastvo. Vsemu temu kličemo NE,« so organizatorji protesta zapisali na facebooku. !".

Že opoldne pred parlamentom pridržali Ladislava Troho

Že opoldne se je sicer pred DZ po podatkih policije zbralo precej manj, okoli 100 ljudi, zaradi kršenja javnega reda in miru pa so policisti sprva pridržali in nato izpustili organizatorja protesta, predsednika Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislava Troho. Kot je gibanje zapisalo na Facebooku, je vlada njihovo prvo zahtevo s sprostitvijo gibanja med občinami že izpolnila. Še vedno pa zahtevajo, da vlada takoj nepreklicno odstopi.