V sindikatu so v pismu javne podpore poudarili, da policisti pri opravljanju nalog zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja vedno sledijo temeljnemu poslanstvu in da je njihova primarna skrb, da se tako udeleženci shodov in prireditev kot tudi sodelavci varno vrnejo domov k svojim najbližjim.

»Policist, ki je bil tarča diskreditacije, je v danem trenutku ravnal po taktičnem preudarku in s svojim ravnanjem množici jasno pokazal, da je njegova naloga zagotoviti varnost ljudi. Policistke in policisti moramo v situacijah, ko je zaradi množičnosti ozračje že tako razgreto, včasih tudi na provokacije odgovoriti z nasmehom in s svojim ravnanjem ne smemo zaostrovati situacije. In policisti smo tega sposobni, saj svoje delo opravljamo nepristransko, predano in profesionalno,« je v pismu javne podpore zapisal predsednik SPS Kristjan Mlekuš.

»Policistke in policisti smo vedno in vedno bomo poskrbeli za varnost ljudi, ne glede na raso, spol, narodnost, barvo kože, politično prepričanje, spolno usmerjenost, socialni položaj in druge osebne okoliščine. Ne bomo pa dopustili, da se nas zaradi našega profesionalnega ravnanja diskreditira!« so še navedli v sindikatu, ki je javno izrekel pohvalo policistu za ravnanje, prav tako vsem ostalim policistom, ki so svoje naloge na petkovih protestih »opravili visoko strokovno in skladno z etičnimi standardi našega poklica«.

Vpletenemu policistu nudili vso potrebno pravno in drugo pomoč

Iz sindikata še sporočajo, da bodo vpletenemu policistu nudili vso potrebno pravno in drugo pomoč, če bi nadrejeni poskušali zoper njega kakorkoli nezakonito ukrepati. S policije so medtem sporočili, da proti policistu ne nameravajo ukrepati.

Policist na motorju, ki je na petkovih protestih proti ukrepom in ravnanjem vlade v Ljubljani z dvignjenim palcem privolil v fotografiranje z enim od udeležencev protesta, pri čemer ga je na drugi fotografiji ujel nekdo drug, je s tem sprožil več odzivov.

Minister, pristojen za strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač je v odzivu na posnetek fotografiranja zapisal, da je takih pripadnikov policije manj kot odstotek in da žalijo tisoče njihovih kolegov. »Zato jim je treba sneti maske, z motorja, ki so ga plačali davkoplačevalci, pa naj presedlajo na kolo. In zaradi mene lahko biciklirajo 24ur/dan/365 dni v letu. Za svoj denar,« je na twitterju zapisal Černač.


Ob ravnanje policista in odziv Sindikata policije Slovenije se je obregnil tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta je na svojem twitter računu zapisal: »Slovenija je edina država na svetu, kjer se @Sind_policistov bori proti ukrepom, ki bi policiste razbremenili (37.a člen), hkrati pa podpira kršenje Zakona o nalezljivih boleznih.« Kako bi zaostrovanje sicer mirnih protestov vodilo v razbremenitev policistov, ki bi se jim tedaj znal ponoviti scenarij iz druge mariborske vstaje leta 2012, predsednik vlade ni delil.


Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec pa se je na javno izraženo podporo SPS policistu odzval z besedami, da so in bodo slovenske policistke in policisti vedno opravili svoje delo korektno. »Politični pritiski, ki smo jim priča, in menjave v vrhovih ne morejo uničiti srčnosti in predanosti poklicu. Njihovo delo je že dovolj težko, zato ne potrebujejo zastraševanja s strani ministrov!« je na twitterju zapisal Šarec.