Najprej je v prostore Slowatcha vstopil moški v srajci. Prav nič sumljivo je naredil dva ali tri korake, potem pa nenadoma od zadaj potegnil pištolo. Usmeril jo je proti varnostniku in ga potisnil ob tla, za pult se je sesedla tudi prodajalka. Skoraj isti trenutek sta se pri vhodu pojavili še dve postavi, očitno moška, z motorističnima čeladama na glavi in rokavicami na rokah. Prvi je potisnil zagozdo med vrata, da se niso dala zapreti, nakar sta se zakadila levo proti eni od steklenih vitrin. Lotila sta se je vsak s svojo sekiro in iz nje začela grabiti ure ter jih metati vsak v svojo torbo, po poštarsko obešeno čez ramo. Potem sta šla še do druge vitrine in ponovila »vajo«. Takrat se je že sprožila dimna zavesa, iz dveh točk na stropu se je začelo močno kaditi, prostor je iz sekunde v sekundo postajal bolj siv. Toda takrat je bila trojica že spet pri vratih. Zgolj minuto po prihodu je že ni bilo več.

Ogled dan pred ropom

Tako so 20. junija lani nekaj minut čez 18. uro rop butika z urami in nakitom Slowatch 1991 na ljubljanski Čopovi posnele tamkajšnje varnostne kamere. Posnetke so si ogledovali na včerajšnjem nadaljevanju sojenja 33-letnemu Beograjčanu Miljanu Božilovu, obtoženemu, da se je skrival pod eno od čelad. Pod drugo naj bi bil srbski državljan Nebojša Kurteši, ki ga še iščejo s tiralico, medtem ko prvega, s pištolo, še niso identificirali. Ukradli so 48 ur znamk Hublot in Breitling, vrednih več kot 260.000 evrov. V prodajalni so pustili zagozdo, sekiri in papirnato vrečko, med ogledom okolice so našli tudi eno od čelad, črno lasuljo in pištolo. Vse je ležalo ob stavbi v bližnjem Knafljevem prehodu. Lasuljo je nosil neidentificirani ropar, prav tako živo modro srajco, ki so jo odkrili v enem od smetnjakov. Za pištolo se je izkazalo, da je plastična. »Izstreli plastične kroglice premera 6 milimetrov. Spada med zračno orožje, za katero ni potrebno posebno dovoljenje,« piše v kriminalistično tehničnem poročilu.

Ropar, ki še vedno nima imena, si je teren, kot kaže, dodobra ogledal že prej. Včeraj so si namreč pogledali tudi posnetke kamer v Slowatchu dan pred ropom, na katerih je po predvidevanjih prav tako on. Dopoldne je v prodajalno vstopil moški, ki se je pred Hublotovo vitrino zadržal skoraj 25 minut. Na posnetkih ni zvokov, je pa jasno vidno, da se mu je moral prodajalec precej posvetiti, nekaj ur je moški tudi pomeril. Na koncu je prodajalcu podal roko in brez nakupa odšel.

Sledi na sekiri in vrečki

Božilov vsako povezavo z ropom zanika. V nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) so na zaseženih dokazih našli biološke sledi treh različnih oseb, vendar v svojih evidencah takih profilov DNK niso našli. So pa naredili korak naprej, ko se je preiskava zožila na Božilova in so sledi primerjali z vzorcem njegove sline. Iz poročila NFL, ki so ga prebrali včeraj, je razvidno, da so na spoju lepilnega traku na ročaju ene od sekir ter na ročaju vrečke našli mešano biološko sled domnevno treh oseb, med njimi (s stopnjo zelo verjetno) tudi Božilova. Toda obtoženec in zagovornik pravita, da to še nič ne pomeni. »Iz mnenja NFL ne izhaja starost teh sledi. Prav tako ne dokazuje, da je bil obdolženi na kraju samem. In gre tudi zgolj za verjetnost,« je včeraj ponovil odvetnik Žiga Klun, ki vztraja pri izvedencu za področje bioloških sledi in genetskih preiskav.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič – predvidoma bosta najprej na vrsti prodajalka in varnostnik – nadaljevalo 22. maja.