»Nisem bil poškodovan, le v šoku, prestrašen, bal sem se za življenje,« je na sodišču pripovedoval Sintalov varnostnik Peter B. o bližnjem srečanju z roparji, ki so 20. junija lani ob natanko 18.07 obiskali prodajalno ur in nakita Slowatch 1991 na ljubljanski Čopovi. »Rekel sem si, če bom miren, bomo preživeli. V službi imamo navodila, da se ne upiramo. Če bi se, ne vem, kako bi se končalo…« je še dejal varnostnik, ki tam dela že sedem let.

Prestrašena prodajalka

Kot smo že pisali, so bili roparji trije, za zdaj pa sodijo le 33-letnemu Beograjčanu Miljanu Božilovu. Drugi naj bi bil srbski državljan Nebojša Kurteši, ki ga iščejo s tiralico, tretji, s katerim je imel varnostnik največ opraviti, pa ostaja neznanka. »Stal sem sredi trgovine, ko sem pred vhodom zagledal stranko. Z daljincem sem ji odprl vrata. Moški je naglo stopil noter, potem pa že izvlekel pištolo. Umikal sem se nazaj, zrinil me je v zadnji del trgovine ob zid. Nič ni govoril. Dvignil je roko, kot da me hoče udariti v glavo, čutil sem, da me je z roko oplazil po zatilju. Potem sem šel na tla,« je pričal varnostnik. Dogajanja v sprednjem prostoru ni videl, slišal je le razbijanje drugih dveh roparjev s sekirama po vitrinah.

Ko se je sprožila dimna zavesa, so pobegnili. »Sprožiti bi se morala že prej, po prvem udarcu po vitrini,« je še dejal Peter B., ki je takrat pritisnil na tako imenovano tipko za paniko. »Prej mi je daljinec padel iz rok. Ponj bi moral seči kake pol metra stran, a si nisem upal. Potem sem šel k Maruši, tudi ona je bila v šoku,« je povedal o prodajalki, ki je bila v sprednjem prostoru. Slowatchev zastopnik Mitja Erjavec je razložil, da je bila potem nekaj časa na bolniški. »Zdaj že dela, a na svojo željo v drugi poslovalnici, na Čopovi ne zmore več,« je pojasnil. Maruša S. je sodišču že sporočila, da ne želi še enkrat pričati. Dogovarjali so se, da bi jo zaslišali prek videokonferenčne povezave iz varne sobe. A sta se zagovornik Žiga Klun in tožilec Iztok Stražar strinjala, da to niti ni potrebno. Že med sodno preiskavo je namreč povedala, da je bila med ropom na tleh in gledala v ploščice.

Različno mnenje o sledeh

Erjavec je povedal, da so imeli zaradi ropa za 268.300 evrov škode, ki jo je zavarovalnica že povrnila. 48 ukradenih ur znamk Hublot in Breitling je bilo vrednih 265.500 evrov, preostalo je šlo na račun poškodovanih vitrin. Zaslišali so tudi kriminalista Marka Cenclja. O obtoženčevi krivdi prav nič ne dvomi. Kot je dejal, so po ropu preverjali številne podatke, med drugim tudi informacijo avstrijskih varnostnih organov, da bi bil storilec lahko Božilov. Izkazalo se je, da sta skupaj s Kurtešijem dva dni pred ropom prestopila hrvaško-slovensko mejo. Božilov je državo zapustil dva dni po ropu, Kurteši pa nemudoma, že ob 18.45 se je iz Ljubljane odpeljal z avtobusom. Da se je obtoženi pred ropom s Kurtešijem smukal okoli Slowatcha, po mnenju priče potrjujejo tudi posnetki nadzornih kamer. Imel je rdečo majico, katere delček je po njegovem mnenju videti tudi na posnetkih iz Slowatcha. Roparji so glave sicer skrivali pod motorističnimi čeladami.

Pika na i pa so bile sledi. »Na ročaju ene od sekir in vrečki, ki so za roparji ostale v prodajalni, so našli Božilove biološke sledi. Na vrečki pa tudi sled njegovih papilarnih linij,« je še povedal kriminalist in pridal, da je zadeva zanj kristalno jasna.

Obtoženi in njegov odvetnik nista enakih misli kot policist. O ugotovitvah glede sledi zelo dvomita, zato bo sledilo zaslišanje strokovnjakov iz nacionalnega forenzičnega laboratorija. Morda pa se bodo odločili tudi za sodnega izvedenca s tega področja.