Oktobra lani je v najemniškem stanovanju v Bizoviku 35-letni moški z zdravstvenimi težavami s 15-centimetrskim nožem v prsi zabodel 28-letnega sostanovalca, ki je napad preživel samo zaradi hitre pomoči reševalcev. »Ker je v stanju neprištevnosti drugemu poskušal vzeti življenje, predlagamo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na enoti za forenzično psihiatrijo v UKC Maribor,« je okrožni državni tožilec Jože Jarc v sredo nagovoril sodišče. Matej B. je namreč duševni bolnik, ki trpi za preganjalnimi blodnjami in akustičnimi halucinacijami, kar naj bi potrdil tudi sodni izvedenec psihiatrije, a je sodnica Ana Klampfer Binden zaradi občutljivosti informacij za čas njegovega pričanja javnost izključila z obravnave.

Med zaslišanjem tudi zajokal

Petintridesetletnik, ki se že zdravi na mariborski psihiatriji, je v sredo molčal, je pa sodnica prebrala njegovo precej blodnjavo zaslišanje v preiskavi. Turistični tehnik, oče dveh otrok, ki ga v preteklosti še niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj, je takrat za vse pretrpljeno gorje obtožil svoje nekdanje dekle. »Vedno me najde, potem pa poskrbi, da me vržejo iz stanovanja. Enkrat je v fasado celo metala paradižnike,« je pripovedoval v preiskavi. In še huje – po ulici se je govorilo, da ga »mala črna punca išče z dvema mrgama«, da bi ga umorili, k takemu dejanju je po njegovem prepričanju nagovarjala tudi njegovega sostanovalca. Prav tega, ki jo je na koncu skupil. Ves ta čas da so ga tudi snemali z infrardečimi kamerami, o čemer je domnevno obvestil policijo večer pred usodnim napadom oktobra lani. Potem se je zaklenil v sobo in zaspal. Ko se je naslednje dopoldne zbudil, je šel v kuhinjo, kjer je, tako pravi, nanj skočil sostanovalec. »Refleksno sem pobral nož in se branil. Nisem ga hotel ubiti. Če bi to hotel, bi ga zabodel večkrat. Nakar sem poklical policijo in se prijavil,« je v preiskavi opisal krvavo dejanje.

Hitra pomoč reševalcev je 28-letniku, ki se je po napadu z nožem zgrudil ob cesti, rešila življenje, vendar je bil hudo poškodovan in nekaj časa celo v kritičnem stanju. Za 35-letnika so takrat odredili prisilno hospitalizacijo, ko je izvedel za resno stanje sostanovalca, je zajokal.

S cimrom sta se dobro razumela

Moška sta se do incidenta v kuhinji poznala šele teden dni, saj se je šele takrat obtoženi vselil v eno od dveh sob v prvem nadstropju hiše v Bizoviku. Mlajši, kasneje zaboden, je tam s svojim dekletom živel že prej. »Lastnik hiše jima je dovolil, da se sama odločita, s kom bosta živela, in za sostanovalca sta izbrala mene. Zelo lepo smo se razumeli, do nobenega spora ni prišlo,« je napadalec preiskovalnemu sodniku opisal njihov odnos. 35-letnik je takrat vztrajal, da nima postavljene nikakršne diagnoze, da pa je v preteklosti obiskoval psihiatra in jemal antipsihotike. Za njegovo zdravje naj bi bila najbolj ogrožajoča ravno nekdanja partnerica, ki mu je po njegovem v telefon skrila sledilno napravo, zaradi njenih manipulacij pa da so ga do takrat trikrat oropali.

Zaslišanje sodnega izvedenca psihiatrične stroke je zahteval zagovornik oškodovanca. Sodni senat pa bo o okoliščinah dejanja znova razpravljal v ponedeljek.