»Ne, sem samo navaden delavec, nisem kriminalec in lopov,« je danes na vprašanje sodnice Urške Zorko, ali prizna krivdo, odgovoril 33-letni Beograjčan Miljan Božilov. Obtožen je, da je junija lani skupaj s sonarodnjakom Nebojšo Kurtešijem in še eno, za zdaj neznano osebo oropal butik z urami in nakitom Slowatch 1991 na ljubljanski Čopovi. Medtem ko Kurtešija še vedno iščejo s tiralico, so Božilova (na enak način) prijeli 29. septembra lani, ko je nameraval prestopiti hrvaško-slovensko mejo.

Slowatch je bil tarča ropa 20. junija nekaj minut čez 18. uro. Najprej je v prodajalno vstopil neznanec, ki je izza pasu potegnil pištolo, jo naperil v varnostnika in ga prisilil, da se je pomaknil do zidu. »Na tla!« je zavpil v angleščini, z roko zamahnil proti varnostnikovi glavi in ga grobo potisnil ob tla. Medtem ko je vanj meril s pištolo, sta vstopila še Božilov in Kurteši, piše v obtožnici. Z motoristično čelado na glavi, rokavicami na rokah in oborožena vsak s svojo sekiro. Kurteši je med vrata potisnil zagozdo, da se niso zaprla, potem pa sta z Božilovom stekla do vitrine s prestižnimi urami. Božilov je razbil steklo, trdi tožilka Zvonka Knavs, nakar sta začela grabiti plen, 17 ur znamke Hublot. Potem sta se s sekirama lotila še sosednje vitrine, od koder je z njuno pomočjo izginilo še 31 ur znamke Breitling. Zgodilo se je v minuti in roparjev že ni bilo več. Pa tudi ur, vrednih nekaj več kot 260.100 evrov, ne.

Sledi: o starosti in verjetnosti

Božilov je že v sodni preiskavi vpletenost v rop zanikal. A ga z njim povezujejo sledi, trdi tožilstvo. V nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) so ugotovili, da je sled, ki so jo našli na vrečki, s katero so storilci v Slowatch prinesli eno od sekir, pustil odtis njegovega levega palca. Prav tako so ga povezali s sledjo na lepilnem traku na ročaju sekire. Zagovornik Žiga Klun je danes povedal, da NFL govori o bioloških sledeh domnevno treh oseb in da »ena od komponent s stopnjo 'verjetno' pripada obtoženemu«. Po njegovih besedah pa verjetnost za obsodbo ni dovolj, nujno potrebna je gotovost. Predlagal je, naj v primer vključijo izvedenca kriminalistično tehnične stroke za področje bioloških sledi in genetskih preiskav ter ga povprašajo o starosti sledi. »Lahko so sveže ali stare, neposredne ali sekundarne. Njihov obstoj še ne dokazuje prisotnosti pri ropu,« je izjavil.

Prav tako je za pričo predlagal Kurtešija. Prepričan je, da tudi njega z ropom prav nič ne povezuje, tudi ugotovitev NFL ne, da naj bi bila na čeladi, odvrženi med begom, sled njegove DNK. Tožilka ga je opozorila, da bo Kurteši, ko ga seveda izsledijo, v tej zadevi nastopal kot obdolženi in ne priča. Glede izvedenca pa, da naj sodišče najprej zasliši strokovnjaka NFL. Pri tem je pripomnila, da Božilova ne obremenjujejo le sledi. Pred ropom in po njem so ga namreč v bližini posnele nadzorne kamere, prav tako po oceni tožilstva s Kurtešijem ustrezata opisu roparjev in posnetkom roparjev z nadzornih kamer. Sojenje se bo začelo 20. marca.