»V Sloveniji imam veliko prijateljev, k njim hodim na obiske. Prav tako ima partnerica tu sorodnike. Prihajam tudi zaradi iskanja zaposlitve kot voznik tovornjaka in upravljalec gradbene mehanizacije,« je v sodni preiskavi povedal 33-letni Beograjčan Miljan Božilov. Danes zaslišan na glavni obravnavi je pri tem vztrajal – in ponovno zanikal tisto, kar mu očita tožilstvo: da je 20. junija lani z dvema pajdašema oropal butik z urami in nakitom Slowatch 1991 na Čopovi v Ljubljani. V dneh pred ropom in po njem so ga v neposredni bližini posnele nadzorne kamere, a, kot rečeno, Božilov ne zanika, da bi se mudil v Ljubljani. »Prihajal sem pogosto, tudi še po tem dogodku, ki mi ga očitate,« je povedal. Prijeli so ga 29. septembra na hrvaško-slovenski meji.


Dvajsetega junija nekaj minut čez 18. uro so v butik prišli trije, tožilstvo meni, da Božilov, srbski državljan Nebojša Kurteši, ki ga še iščejo s tiralico, in še ena, za zdaj neznana oseba. Ta naj bi vstopila prva in naperila pištolo v varnostnika Petra B. »Na tla!« je zavpila v angleščini in ga grobo potisnila ob tla. Druga dva (z motoristično čelado na glavi in v rokavicah) sta nato s sekirama razbila steklo na dveh vitrinah, iz katerih sta nagrabila 17 ur znamke Hublot in 31 znamke Breitling. Z nakradeno robo, vredno nekaj več kot 260.000 evrov, so nato pobegnili. V času ropa je bila tam tudi prodajalka Maruša S. Preiskovalcem je povedala, da se je tudi sama vrgla na tla, gledala je v ploščice ter poslušala razbijanje stekla. Sodnico Urško Zorko je obvestila, da si ne želi ponovno pričati, če pa mora, bi rada bila zaslišana prek videokonferenčne povezave iz varne sobe.

Če bi ropal, ne bi upal v EU

Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) je sled na vrečki, s katero so storilci v Slowatch prinesli eno od sekir, povezal z obtoženčevim levim palcem. Enako velja za sled na lepilnem traku na ročaju sekire. Po besedah zagovornika Žige Kluna NFL govori o bioloških sledeh domnevno treh oseb, pri čemer »ena od komponent s stopnjo 'verjetno' pripada obtoženemu«. Samo verjetnost pa po odvetnikovem mnenju ni dovolj. Da bi to razčistili, še posebej, za kako stare sledi gre, je predlagal izvedenca. Sodišču pa namignil, da so imeli zelo podobne dokaze pri ropu ljubljanske draguljarne Malalan, od koder je februarja 2016 izginilo za 449.000 evrov prestižnih ur. Obtoženega so takrat oprostili in po Klunovih podatkih je bila ta sodba pred nekaj dnevi potrjena tudi na višjem sodišču.

Božilov je bil v Srbiji obsojen enkrat, leta 2014 zaradi posesti droge na pogojno kazen. Klun je danes sodnici predal kopijo njegovega potnega lista, iz katerega je razvidno, da je v času po ropu potoval po EU, bil je tudi na Švedskem, Danskem, Madžarskem. Če bi res ropal, si tega ne bi drznil upoštevaje schengenski informacijski sistem, je dejal. Božilov sicer trdi, da se preživlja pošteno, v Srbiji ima firmo, zasluži 500 do 1000 evrov mesečno. Tožilec Iztok Stražar pa dvomi, da ta firma posluje. Po podatkih iz registra nima oddane nobene bilance ali letnega poročila, rubrika o delovnih sredstvih je prazna, ustanovni kapital je znašal osem evrov. Na obtoženčev 100-odstotni delež je vpisana tudi izvršba. Božilov je dejal, da ima 99 odstotkov podjetij v Srbiji tak minimalen ustanovni kapital. »Poslujem regularno. Podjetje imam zato, da izstavljam račune, ko dobim delo,« je zagotovil.