Z ukrepi vladnega kabineta Viktorja Orbana je zadovoljnih tudi 70 odstotkov prebivalcev prestolnice Budimpešta, ki sicer velja za tradicionalno kritično.

Državljani pa še bolj kot vladi zaupajo zdravstvu, saj je 80 odstotkov vprašanih ocenilo, da zdravstvo dobro opravlja svoje delo. Med podporniki opozicije je ta delež 66 odstotkov, med podporniki vlade pa 87. Madžari so zelo zadovoljni tudi z delom učiteljev (74 odstotkov vprašanih) in kriznega štaba (70 odstotkov vprašanih). S slednjim je sicer zadovoljnih le 39 odstotkov podpornikov opozicije.

Se je pa v anketi precej slabo odrezala opozicija. Četrtina vprašanih jih je bila namreč mnenja, da opozicija dobro opravlja svoje delo v krizi. Tudi med nasprotniki vlade je ta delež 43 odstotkov.

Madžarski parlament je prejšnji teden sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Na Madžarskem so doslej po uradnih podatkih potrdili 744 okužb z novim koronavirusom, v obvezni domači karanteni pa je 14.325 ljudi. Ozdravelo je 67 oseb, umrlo pa 38.