"Da bi izboljšali likvidnost pivovarn v trenutnih težkih razmerah in da se zaščiti delovna mesta, se je ministrstvo za finance z deželnimi ministrstvi dogovorilo o odložitvi plačila davka na pivo," je sporočil tiskovni predstavnik.

Pivovarji lahko finančnim uradom pošljejo zahtevo za odložitev plačila do konca leta.

Večina pivovarn je zašla v finančne težave zaradi omejitev in uredb v okviru boja proti koronavirusu, saj se je izvoz večinoma ustavil, prireditve so odpovedane, restavracije in lokali pa zaprti.

Za zaboj piva z 20 steklenicami morajo pivovarji sicer odšteti 0,94 evra davka, še piše dpa.

Nemčija bo jamčila za posojila malim in srednje velikim podjetjem

Nemčija bo prevzela celotno poroštvo za bančna posojila malim in srednje velikim podjetjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na pridobljene dokumente. Najvišja dovoljena vrednost posojil z državnim poroštvom bo 500.000 evrov za podjetja z do vključno 49 zaposlenimi in 800.000 evrov za tista s 50 ali več zaposlenimi.

Dosedanji ukrepi za omilitev gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa so predvidevali 90-odstotno poroštvo za mala podjetja in 80-odstotno za srednja, navaja dpa.

Najvišja dovoljena vrednost posojil bo enaka prihodkom podjetja v enem od lanskih četrtletij, ne bo pa smela presegati 500.000 evrov za podjetja, ki imajo od vključno 11 do vključno 49 zaposlenih, in 800.000 evrov za tista, ki imajo 50 ali več zaposlenih.

Osnovni pogoji za vložitev prošnje za državno poroštvo so začetek poslovanja najpozneje 1. januarja 2019, najmanj deset zaposlenih in poslovanje z dobičkom v preteklih treh letih. Rok odplačila posojil, na katera se nanaša nov ukrep, naj bi bil deset let.