- Kacin: Številke novih okužb ne naraščajo več tako strmo kot prejšnji teden.

- Telefonska številka kontaktnega centra za informacije, povezane s koronavirusom: 080 14 04. Deluje vse dni v tednu od 8.00 do 20.00. Povprečni odzivni čas klica je manj kot 30 sekund.

- Matičič: V centru ne bodo podali le odgovora na vprašanje, ampak vas bodo pomirili, vas tudi na kaj opozorili.

- Matičič: V zadnjem času so se simptomi razširili (od začetnih: suh kašelj, bolečine v prsih in zvišana temperatura). Zdaj vemo, da je za okužbo značilno tudi: praskanje v grlu, kihanje, nahod, bolečine v mišicah in sklepih, pri petih odstotkih okuženih se pojavlja tudi driska.

- Kacin: Delamo na tem, da bi vlada še ta teden preučevala ukrepe o zagonu nekaterih panog gospodarstva. O tistih, ki bi jih lahko sprostili po veliki noči, v primeru da ne pride do porasta bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah. Kateri so ti ukrepi, v tem trenutku še ne morem predstaviti. Vsekakor pa vas bomo obvestili pred veliko nočjo.

- Kacin: Vlada RS je vzpostavila nov uradni Viber kanal za hitro obveščanje javnosti o relevantnih informacijah o koronavirusu. Predvidoma enkrat dnevno boste dobili sporočilo.

Posnetek si lahko ogledate tukaj:

Po velikonočnih praznikih morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je povedal Kacin.

»Delamo na tem, da bi lahko vlada še ta teden proučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ta pozitiven trend nadaljeval - če med veliko nočjo ne bo prišlo do prevelikega, ali pa sploh ne, porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego«" je na novinarski konferenci povedal Kacin.

Kateri so ti ukrepi, še ni mogel razkriti, saj usklajevanja še potekajo, potrebna bo tudi seja vlade na to temo. Ko bo vlada o njih odločila, jih bodo predstavili javnosti.

Vlada sicer intenzivno usklajuje ukrepe za drugi paket pomoči za blaženje posledic epidemije. Premier Janez Janša tako danes na Brdu pri Kranju o ukrepih razpravlja s sindikati, sestala se je tudi skupina pod vodstvom ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, poleg tem s sindikati je govora tudi o ukrepih v izobraževanju in na področju sociale, je povedal Kacin.

Klicni center za informacije o koronavirusu barometer dogajanja med ljudmi

Klicni center za informacije o koronavirusu, ki je zaživel pred štirimi tedni in dnevno sprejme na stotine klicev, je po besedah vodje Mojce Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana barometer dogajanja med ljudmi v Sloveniji. Poleg raznolikih, ne zgolj medicinskih vprašanj, se državljani na klicni center obračajo tudi z različnimi predlogi.

Delo so v klicnem centru začeli s 436 klici na dan, do danes pa skupaj prejeli več kot 21.000 klicev. Največ klicev dnevno, okoli 1200, so prejeli ob zaprtju šol in po predstavitvi protikoronskega zakonskega paketa.

Na klice odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine pod mentorstvom, vseskozi je v klicnem centru na voljo tudi specializantka psihiatrije. Kot je izpostavila Matičičeva, študenti na drugi strani slušalke posedujejo izredno veliko znanja, ne samo medicinskega. Poleg tega so empatični, predani in požrtvovalni ter obvladajo psihologijo pogovora.