V Evropi prihaja do različnih odzivov na nove obsežne pristojnosti madžarskega premierja Viktorja Orbana. Nelagodje zaradi širokih pooblastil prihaja predvsem iz političnih skupin Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) ter Prenovimo Evropo (Renew). Medtem ko se evropski voditelji ne odzivajo na dogajanje na Madžarskem, je odvzem glasovalnih pravic tej članici v Svetu EU denimo zahteval luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. »Madžarska sodi v politično karanteno,« je dejal Asselborn in dodal, da se v Uniji ne sme tolerirati diktatorske članice v lastnih vrstah.

Iz Evropske ljudske stranke (EPP), kamor spada tudi Orbanov Fidesz, je prav tako zaznati naraščajoče nezadovoljstvo glede dogajanja na Madžarskem. Danska Ljudska stranka je že zahtevala izključitev Fidesza iz EPP. »Predolgo smo gledali propadanje demokracije v Budimpešti,« je zapisala Pernille Weiss, evropska poslanka danske Ljudske stranke. Skupaj s svojim poslanskim kolegom Sorenom Pappejem je predsedniku stranke Donaldu Tusku in vodji poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu Manfredu Webru napisala pismo, v katerem sta poudarila, da Fidesz ni več dobrodošel v EPP.

V EPP glasovi za izključitev Fidesza

Za izključitev Fidesza iz EPP se je zavzel tudi nekdanji finski premier Alexander Stubb, ki se je sicer pred lanskimi evropskimi parlamentarnimi volitvami neuspešno potegoval tudi za vodilnega kandidata EPP za naslednjega predsednika evropske komisije. Dejal je, da je čas za izključitev Fidesza napočil zdaj: »Če se začne posegati v temeljna načela, na katerih smo osnovani, mora biti kazen kar se le da ostra. To je preizkus za vodstvi Evropske unije in EPP.« Z njegovimi besedami se je strinjala Aura Salla, predsednica finske stranke Kokomoos, sicer tudi članice EPP. Izključitev Fidesza je zahteval še Dennis Radtke, evropski poslanec iz vrst nemške vladajoče stranke CDU. Po njegovi oceni za strankarske prijatelje pri vprašanjih spoštovanja vladavine prava ne bi smeli obstajati popusti.

Ali nameravajo v EPP ukrepati proti Fideszu, ni znano. Predsednik stranke Donald Tusk je danes dejal le, da je izkoriščanje pandemije za vzpostavljanje trajnih izrednih razmer v državi politično škodljivo in moralno nesprejemljivo. Izjava, ki ni omenjala Madžarske ne Orbana z imenom, je bila močnejša od njegove prejšnje. Še dan poprej je namreč precej splošno ocenjeval, da je treba izredne razmere v članicah, ne zgolj na Madžarskem, temeljito spremljati. Tako splošen odziv je bilo sicer v minulih dneh zaznati tudi v evropski komisiji, v kateri prevladujejo komisarji iz vrst EPP, vključno s predsednico komisije Ursulo von der Leyen na čelu.

Komisija bo pod drobnogled vzela vse

Evropska komisija je sicer danes razpravljala o novem madžarskem zakonu v okviru razprave o izrednih ukrepih v državah članicah. Toda posebnega stališča glede novih pooblastil za Orbana ni sprejela. Pozorno nameravajo spremljati vse uvedene izredne ukrepe v vseh državah članicah, so sporočili na evropski komisiji. Vsi ti ukrepi morajo biti časovno omejeni, so dodali. Predsednica evropske komisije von der Leynova je že na dan sprejetja obsežnih pooblastil za Orbana na splošno ocenila, da vsi izredni ukrepi v državah članicah za zajezitev koronavirusa ne smejo biti oblikovani tako, da bi škodili temeljnim načelom in vrednotam Evropske unije. Še posebej je izpostavila medijsko svobodo, demokracijo, vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic.

»Iz krize želimo iziti z delujočimi demokracijami. Evropsko komisijo smo pozvali, da kot varuh pogodb EU oceni, ali so novi zakoni na Madžarskem skladni z 2. členom pogodbe o EU. Vse članice EU imajo dolžnost, da vzdržujejo in spoštujejo ta ustanovna načela. Parlamenti morajo ostati odprti, mediji pa svobodni. Nikomur ne bi smelo biti dovoljeno, da s pandemijo spodkopava naše svoboščine,« se je ostreje kot komisija odzval predsednik evropskega parlamenta David Sassoli.