»Tepec, f parkomati ja ni gnarja!«

»V parkomatih po Mariboru ni denarja, saj je parkiranje trenutno brezplačno, plačevanje pa onemogočeno,« so mariborski policisti prek facebooka nagovorili očitno slabo obveščenega nepridiprava. »Z vlomi v parkomate zgolj tratiš svoj čas, poleg tega se ti pol mesta reži, kako da tega ne veš?« so ga podražili in objavo podkrepili s fotografijo napadenega avtomata in pozivom #ostanidoma. Malo več sreče pa je imel nepridiprav, ki je v Šempetru pri Gorici iz mlekomata odnesel 200 evrov. Nasveta, naj ostanejo doma, bi se morali držati tudi drugi bolj ali manj uspešni tatiči. V okolici Domžal je nekdo ob vdoru v gospodarsko poslopje ukradel nekaj deset kokoši (se bo kuhala obara?) in povzročil za več kot dva tisoč evrov škode, drugi je v Grosupljem ukradel za skoraj tisoč evrov papirja, dva lopova pa sta iz trgovine v Šentjurju odnesla za 450 evrov parfumov in britvic. Smrdeči in kosmati pa ne bomo, četudi smo zaprti! Pa še to: v Celju je nekdo z avta ukradel registrski tablici. Te so v luči aktualne odredbe najbolj »vroča roba« pri nas.

V štirih letih “izgubil” šest avtov

Pestro sredino popoldne so preživeli policisti iz Frama. Lovili so 46-letnika, ki je najprej bežal z avtom (z ukradenimi tablicami), nato pa še peš. Ker jih ni ubogal, so ga še vklenili. »Še več avtov mam doma, vozil se bom, kolko bom htel,« je vpil na policiste, ki so ga zaradi tega pridržali. Avto, na katerem ni bilo pravih tablic, je vozil brez vozniškega dovoljenja. Moškemu so v zadnjih štirih letih zaplenili kar šest avtov, zaradi vseh kršitev pa so mu v sredo izdali kazen v znesku 3500 evrov.

Tobak tihotapili z brezpilotnikom

Tihotapci so še posebno iznajdljivi takrat, ko jim oblasti dihajo za ovratnik ali pa jim zaradi krize onemogočajo poslovanje po običajnih poteh. Hrvaška policija je pred kratkim blizu meje z BiH zasegla okoli 80 kilogramov tobaka, ki so ga čez mejo oziroma reko Savo dostavili kar z brezpilotnikom. Policisti so priznali, da gre za domišljen način tihotapljenja blaga. Tobak, ki ga je v obmejni industrijski coni pobral 45-letnik, so našli v prtljažniku njegovega mercedesa. Nekaj dni kasneje pa so varaždinski policisti na avtocesti v tovornjaku 66-letnika zaplenili rekordno količino tobaka – v 51 škatlah ga je namreč prevažal kar šest ton! Policisti so ob objavi novice zapisali še, da je moški kršil odredbo o izolaciji.

Okradel dom za ostarele

Prejšnji teden smo se v rubriki zgražali nad nepridipravom, ki je zagrebški medicinski sestri ukradel avto. Dobro, mogoče res ni vedel, da pripada požrtvovalni zdravstveni delavki, zagotovo pa se je zavedal, da krade v bližini bolnišnice. Zgodba se je srečno končala, saj so vozilo našli že dan pozneje. Podobno svinjska zgodba se je v hrvaški prestolnici zgodila tudi ta teden, a trenutno še z manj srečnim koncem. Nekdo je namreč z dvorišča enega od domov za starejše in obnemogle izmaknil sanitetno vozilo, ki so ga povečini uporabljali ravno za prevoz stanovalcev v bolnišnico in nazaj. Zanimivo je, da so lopova in vozilo posneli s kar 16 različnimi nadzornimi kamerami, a jim ni uspelo najti še nobenega od njiju.

Pozor, pes za volanom!

V bližini Seattla so v nedeljo policisti lovili avto, ki je divjal s hitrostjo 180 kilometrov na uro, trčil v dva avtomobila in odpeljal dalje. A na prizor, na kakršnega so naleteli, policisti niso bili pripravljeni – avto je namreč upravljal pitbul, njegov skrbnik pa je s sovoznikovega sedeža upravljal volan. Možem v modrem je dvojica skušala ubežati z vožnjo po kolesarski in pešpoti, a se jima je načrt izjalovil. »Psa sem učil voziti,« je bila preprosta razlaga moškega, ko so ga aretirali zaradi nevarne vožnje, in to pod vplivom alkohola.