Prijavil požar, bil le pijan

V noči na četrtek je koprske policiste poklical moški in prijavil požar na jadrnici. Ker je bil tudi sam na njej, naj bi bil opečen. Policisti so odhiteli tja in ugotovili, da ni ne duha ne sluha o kakšnem ognju ter da si je gospod zgodbo izmislil. Požara jim ni uspelo najti, so pa odkrili hudo pijanega 39-letnika iz Ljubljane, ki se mu je očitno zelo »bliskalo«. Poleg policistov je večkrat na pomoč poklical tudi reševalce. Oboji opozarjajo, da sta intervencijski številki namenjeni za klic v sili za tiste, ki nujno potrebujejo pomoč, in da se zloraba (lahko) kaznuje. Pred kratkim so gorski reševalci »planincem« sporočili, da nikakor niso taksi služba, ki bo ponje letala na vrhove gora, ker so preleni, da bi se z njih spustili nazaj v dolino, nekaj podobnega pa si v takih primerih zagotovo mislijo tudi policisti in reševalci.

Trčil v oljko, zbrcal avto

Sovražno-ljubeč odnos slovenskih voznikov do krožišč je bil očiten tudi ta teden. V prejšnji izdaji smo poročali o opiti voznici, ki je v Murski Soboti zaradi prevelike hitrosti podrla skulpturi v krožišču, nato pa se z avtom prekucnila na streho. Tokrat so novogoriški policisti v poznih ponedeljkovih urah v Brdih obravnavali voznika, ki mu prav tako zaradi divjanja ni uspelo uspešno zvoziti kroga in se je v njegovem središču zaletel v oljko. A ker sam za to pač ni mogel biti kriv, se je znesel na pravega nepridiprava – avto! Izkazalo se je, da je bila prehitra vožnja le pljunek v morje prekrškov, ki so voznika tako ujezili, da se je neprimerno znesel nad policisti. Vozil je namreč brez dovoljenja, najverjetneje pod vplivom alkohola, a je test na kraju odločno zavrnil. Zaradi kršenja javnega reda in miru so ga policisti z avtom vred pridržali in mu odredili srečanje s sodnikom.

Globa za odvrženo vrečko

Še pomnite, kaj ste avgusta 2009 jedli za malico in ali ste papirnato vrečko, v kateri ste imeli hrano, vrgli v koš? Britanka Grace Firth ve. Ni je. Ko je pred več kot desetimi leti v pekarni kupila prigrizek, je papirnata vrečka namesto med smetmi pristala na tleh, zaradi česar jo je sodišče še istega poletja zaradi smetenja oglobilo na več kot 200 evrov kazni. A do lani, ko je prejela opomin zaradi dolga, o tem ni imela pojma. Tako je sodišče v Manchestru v torek najprej razveljavilo prvotno kazen, a jo z obsodbo 32-letnici naložilo na novo. Ker pa je bila Grace po oceni sodnika iskrena in dovolj poštena, da se je po tolikšnem času sploh prikazala, ji jo je znižal na okoli 60 evrov.

Požigal za fotografije

Še malce bolj nespreten kot Ljubljančan iz naše prve zgodbe je bil amaterski fotograf Thomas Shea iz ameriškega Utaha. Za potrebe nastanka lepih fotografij je namreč v prazno hišo podtaknil več požarov, ki jih ni bil sposoben pogasiti, zaradi česar se je znašel v priporu. Oseminštiridesetletnika so našli v avtomobilu v bližini kraja požara, opečen je bil po obrazu in rokah. Vso pot v bolnišnico je policistom hitel razlagati, da se je tam ustavil le, da bi pomagal. Ko so omenili, da gre za požig, je hitro spremenil zgodbo in priznal, da je želel le narediti nekaj fotografij, za pomoč pa prinesel tudi bencin. Dva od požarov mu je uspelo pogasiti, tretji mu je ušel izpod nadzora.

Hrvatica s papirnatimi, Američan z “božjimi” tablicami

37-letna Hrvatica kljub edinstveni, odlični ideji ni mogla pretentati policistov. Njen opel je bil namreč brez registrskih tablic in da ne bi po nepotrebnem zapravljala, si jih je ustvarila kar doma. Na papir in s kulijem. Policisti so zvito Hrvatico hitro spregledali, jo ustavili in ji naložili vzgojno kazen. Na drugi strani Atlantika se je zgodba za Bennieja Harta iz Kentuckyja končala srečno. V tej zvezni državi so namreč na uradu za promet zavrnili njegovo prošnjo za prenos registrske tablice z napisom »Jaz sem bog«, ker je bila po njihovem neokusna, zapis pa bi druge voznike lahko zmedel ali jih celo ujezil. Po mnenju sodišča niso imeli prav, saj so mu omejevali pravice, izplačati pa mu morajo še skoraj 140.000 evrov odškodnine. Kentucky – Bennie in bog 0 – 1.