Podjetje iz Trbovelj je z nekaj manj kot sto sodelavci, ki delajo tako v proizvodnji, razvoju in drugih službah, ustvarilo dobrih 26 milijonov evrov. »Rast v minulem letu potrjuje, da nam naši partnerji, s katerimi želimo graditi dolgoročne odnose, zares zaupajo, da verjamejo v najvišjo kakovost naših rešitev in tehnologije. V dvajsetih letih smo postali uveljavljeno globalno podjetje, ki mu ne zmanjka agilnosti, kar nam omogoča hitro odzivanje na potrebe trga,« pravi predsednik družbe Dewesoft dr. Jure Knez, ki je njen ustanovitelj in solastnik.

V več kot 50 državah po svetu

Dewesoft je danes med globalno najmočnejšimi razvijalci in proizvajalci merilnih naprav na svetu. Dr. Jure Knez pove, da si razvojniki v avtomobilski, letalski in vesoljski industriji pa tudi na področju gradbeništva, energetike in transporta praktično ne predstavljajo več dela brez njihovih merilnih naprav. Prisotni so pravzaprav povsod po svetu. Skupina Dewesoft ima svoja podjetja v 16 državah, od nedavna tudi v Mehiki, s partnerji pa so z izdelki navzoči v več kot 50 državah po svetu. Zaradi potreb trga in partnerjev po čim hitrejši dobavi novih izdelkov in novih tehnologij so konec minulega leta kupili avstrijski podjetji TVE Elektronische Systeme GMBH, ki ima sedež na Dunaju, in DEWEnet iz Gradca. »Vodstvi obeh podjetij sta v združitvi z Dewesoftom prepoznali izjemno priložnost za svojo nadaljnjo rast, mi pa smo še okrepili zaupanje pri svojih partnerjih, saj smo tako zagotovili še bolj zanesljivo dobavo,« novonastali trojček komentira direktor.

Podjetje proda v tujini 97 odstotkov vse proizvodnje, najmočnejši trg pa je še vedno Evropa, kjer ustvarijo 39 odstotkov prodaje. Dr. Knez izpostavlja tudi uspeh njihovega ameriškega podjetja, ki je lani doseglo kar 60-odstotno rast. »Pomembno je, da se zavedamo, da na trgu še zdaleč nismo edini ponudnik in da ne moremo dobiti vsakega posla,« pojasnjuje in dodaja, »da ni nič slabega, če izgubiš posel, pomembno je, da se iz tega kaj naučiš – konkurenca nas dela še boljše«. Želja Dewesofta je po njegovih besedah tudi v še boljšem sodelovanju s slovenskimi podjetji, saj so, kot je povedal, v družbi velikanov s področja avtomobilske industrije, letalske in vesoljske industrije za zdaj samo Akrapovič, Pipistrel in Cimos.

Strokovna rast in Katapult

Predsednik družbe pravi, da ostaja lakota po vrhunskem tehničnem kadru nepotešena. Pred nekaj dnevi so v proizvodnji zaposlili 12 novih sodelavcev, okrepili pa so tudi kadrovsko službo in marketing. Dve tretjini podjetja danes predstavljajo oddelki razvoj, programska oprema in strojna oprema ter podpora, vsem zaposlenim pa v trboveljskem podjetju omogočajo predvsem dobre pogoje za strokovno rast. »Naši sodelavci so mesečno nagrajeni v višini rasti prihodkov, poleg tega imajo od leta 2016 možnost postati solastniki podjetja, v nakup delnic podjetja pa lahko vložijo do tri svoje povprečne plače na leto,« je pojasnil dr. Knez.

Med pomembnimi dolgoročnimi projekti, ki jih izpostavljajo v podjetju, je skrb za razvoj Katapulta. V podjetniškem pospeševalniku je trenutno 12 podjetij, zaradi česar se že kaže prostorska stiska, saj je zanimanje za delo v Katapultu, ki je prerasel v uveljavljen subjekt inovativnega okolja, ki podpira predvsem podjetja s fizičnim produktom, zelo veliko. Dewesoft v Katapultu mlada podjetja podpira tako z vso svojo infrastrukturo kot tudi znanjem. Vzrok za to se skriva v začetkih Dewesofta. »Sami smo zrasli v Trbovljah in zdaj želimo nekaj vrniti temu okolju, mlada podjetja pa podpreti pri prodiranju na trg. Mi smo prvih sedem let skorajda neopazno rasli, šele potem se je začela ekspanzivna rast. Ni treba, da se mladi prva leta delovanja težko prebijajo na trg. Pomagamo jim lahko z nasveti, testiranjem, logistiko, s čimer jim omogočimo, da se čim bolj posvetijo prodaji,« sklene dr. Jure Knez.