»V Dewesoftu smo veliko razmišljali o tem, ali bi bilo bolje v teh razmerah podjetje popolnoma ustaviti. Po analizi stanja smo ugotovili, da bo v takšnih razmerah treba delati še kar nekaj mesecev, zato smo po zgledu farmacevtske in vesoljske industrije procese dela organizirali tako, da je v podjetju veliko varneje kot kjer koli drugje,« pravi dr. Jure Knez, predsednik družbe Dewesoft.

Delajo večinoma od doma

Zaposleni v večini delajo na daljavo od doma, prisotni v podjetju pa po novem delajo v dveh izmenah. Število ljudi v enem prostoru so s tem razpolovili. Sodelavci sedijo vsaj tri metre stran drug od drugega, na menjavi izmene se ne srečujejo in se med seboj ne obiskujejo. Kjer koli je mogoče, so uredili delovni proces z eno osebo v prostoru. Material razkužujejo, preden ga posredujejo sodelavcu. »Vsak, ki se v službi ne počuti varno, naj ostane doma. Takšno stanje bo trajalo še nekaj časa. V teh časih je zdravje zaposlenih in družin na prvem mestu,« je pojasnil Andrej Orožen, direktor Dewesofta.

S tem želijo v Dewesoftu poudariti, da razumejo, da vsak na svoj način sprejema in se odziva na nastale razmere. Zavedajo se, da je v posebnih pogojih delo lahko izjemno stresno. Delo od doma je stresno zaradi izolacije in otežene komunikacije kljub uporabi vseh sodobnih sredstev, predvsem videokonferenc. Zaposleni, ki prihajajo na delo, pa se srečujejo z drugačnimi izzivi. Stiska jih, ko gredo od doma, v nevarni svet. Svet, ki nanje preži z virusom. Varno okolje v podjetju jim sicer pomaga, da ostajajo produktivni, ustvarjalni in koristni. Če nekdo pomisli, da je ogrožen, mu omogočijo, da ostane doma in življenje takoj prilagodi osebnim potrebam. Občutek varnosti in zaupanja je ključnega pomena.

Maske za Slovenijo

Zaradi močnih povezav na Kitajskem, kjer deluje eno od njihovih 16 podjetij po svetu, so se v podjetju pravočasno opremili z zaščitnimi sredstvi. Uporabljajo maske, rokavice, halje, razkužila, razmeram so ustrezno priredili tudi celoten delovni proces. Dr. Knez komentira: »Ob izbruhu virusa v Sloveniji smo pri velikem pomanjkanju naša pripravljena sredstva delili s civilno zaščito, bolnišnico, zdravstvenimi domovi in domom za ostarele, zdaj pa delamo na tem, da zagotovimo večje količine. Naša nabava skupaj s kolegi na Kitajskem že dva tedna dela samo na zaščitnih sredstvih, prihajamo do odličnih dobaviteljev, tako da povečujemo količine. Vlada in tudi veliko slovenskih podjetij vlagamo izjemne napore, da se ne ponovi italijanski scenarij in da zagotovimo dovolj zaščitnih sredstev, saj samo ta rešujejo življenja. Cela Slovenija je v akciji Maske za VSE«