»Ko gre podjetje na borzo ali pristane v lasti finančnega sklada, pogosto izgubi strast in zagon. Kakor hitro postane kratkoročni dobiček pomembnejši od dolgoročnega razvoja, je to pokop podjetja. Dewesoft želimo voditi drugače. Zato nenehno premikamo meje tako v razvoju merilne tehnike kot v solastniškem modelu. Prepričan sem, da je to najboljši temelj tudi za mnoga druga slovenska podjetja, saj podjetja potrebujejo stabilnost. Domači in družinski kapital sta mnogo bolj potrpežljiva kot kapital tujih lastnikov. Močno verjamem, da je to najboljši recept, da bo Dewesoft zdravo slovensko podjetje tudi čez sto let,« je na slavnostni otvoritvi povedal soustanovitelj in predsednik podjetja dr. Jure Knez.

Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki se je ob tej priložnosti srečal s skupino gospodarstvenikov na temo krepitve povezave med znanostjo in gospodarstvom in o mladih raziskovalcih v gospodarstvu. Minister je skupaj s soustanoviteljema dr. Knezom in Andrejem Orožnom prerezal slavnostni trak in ob tem povedal: »Mislim, da ste kot regija lahko vzor. Dewesoft in vse ostale uspešne zgodbe v Zasavju negirate večne očitke, da se samo v Ljubljani kaj pametnega dogaja. To, kar sem danes videl, navdušen sem in prepričan, da se bodo tu tudi v prihodnosti pisale dobre zgodbe.«

Novi prostori podjetja

Novi razvojni prostori se raztezajo v dveh nadstropjih, vsako zajema 400 kvadratnih metrov površine. Za gradnjo energetsko visoko učinkovite zgradbe s pametno inštalacijo je bilo porabljenih sto ton jekla, 2,5 milijona evrov in slabo leto. Dodatna 2,5 milijona so vložili v izgradnjo parkirne ploščadi, ki omogoča parkiranje več kot sto vozil. Poleg parkirišča zagotavlja zaščito strešne konstrukcije objekta, v kateri poteka Dewesoftova proizvodnja, dodatnih 250 kvadratnih metrov skladiščnih površin, ekološki otok za odpadke, veliko površino za logistiko, služi pa tudi kot testno okolje za preizkušanje funkcionalnosti merilnih inštrumentov. Na objektu je nameščena 70-kilovatna sončna elektrarna, ki pokriva skoraj polovico potreb stavbe po energiji, v kratkem pa bodo sledile tudi polnilnice za električna vozila. Za gradbena dela so bili izbrani slovenski, pretežno zasavski podjetniki, kar je zavestna odločitev vodstva Dewesofta, da tudi na tak način prispeva k močnejši lokalni skupnosti.

Dewesoft v številkah

Podjetje Dewesoft je v prvem polletju leta 2023 doseglo odlične poslovne rezultate. Prodaja je od januarja do junija zrasla za kar 62 odstotkov glede na enako obdobje lani in se je dvignila z 18 na 30 milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je v prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 92 odstotkov in znaša 11,6 milijona evrov. Čisti dobiček se je v prvem polletju povečal za 66 odstotkov na 9,3 milijona evrov (v enakem obdobju lani 5,6 milijona evrov). 85 odstotkov dobička reinvestirajo v razvoj in infrastrukturo.

Najpomembnejši razvojni projekti v letošnjem letu pa niso stene, temveč lansiranje nove merilne naprave, imenovane Obsidian. Ta inovativni merilni sistem s povsem novim odprtokodnim programskim paketom openDAQ omogoča neodvisno shranjevanje podatkov na vgradnih sistemih in bo po pričakovanjih Dewesofta postal še en paradni konj podjetja. V prvem polletju letos je Dewesoft uspešno realiziral številne projekte, med katerimi trenutno izstopajo stranke iz panoge proizvodnje težke mehanizacije in avtomobilske industrije, kot so Daimler, Volvo, Volvo Trucks, Caterpillar, John Deere, Siemens Gamesa in mnoge druge.

Krepitev domače in globalne ekipe

Brez dobre ekipe ni mogoče zmagovati na mednarodnem parketu. Dewesoft se je letos okrepil z novimi sodelavkami in sodelavci, tako da slovenska ekipa šteje že 187 zaposlenih. Zunaj Slovenije za Dewesoft skrbi močna prodajna in tehnična ekipa, ki šteje 174 zaposlenih. Skupina Dewesoft bo tako do konca leta zrasla na skoraj 400 zaposlenih. Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 179.000 evrov (slovensko povprečje je 54.000 evrov).