Dogodki, ki te dni, do 5. marca, potekajo po slovenskih mestih, so namenjeni informiranju o možnostih financiranja v okviru razpisov Slovenskega podjetniškega sklada v sodelovanju s SID banko in ob podpori ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Gre za razpise oziroma mehanizme, znane pod kraticami P2, SK75 in SI-SK (naslednik mehanizma SK200), ki prinašajo finančne spodbude za zagon podjetja, semenski kapital za njegovo rast, konvertibilna posojila za širitev ekipe ali podvojitev investicije, pridobljene od zasebnega investitorja.

Startup denar za inovativne ideje

Razpis P2 je že tradicionalno zagonska spodbuda, tako imenovani startup denar, ki spodbuja zagon tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti, ki so šele na začetku svoje poti in za širši trg razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo, ki rešujejo probleme uporabnikov. Spodbuda prinaša do 54.000 evrov subvencije na podjetje, novost lanskega leta pa, da ni treba dokazovati stroškov, kar precej olajša poročanje. Med danes uspešnimi podjetji, ki jim je pri razvoju pomagala tudi zagonska spodbuda P2, so Geneplanet, Visonect, Acies Bio, Kokica, InstaText in številna druga. V postopku prijave na razpis, kjer lahko interesenti dobijo največ sto točk, Start:up Slovenija izvaja tudi predselekcijski postopek z demo dnevom, ki jim lahko prinese do 35 točk, udeležba v predselekciji pa je koristna za uspeh na razpisu.

Za pospešitev rast prodaje

Če so podjetniki že razvili svoj produkt in z njim ustvarjajo prve prihodke na trgu, jim lahko pri rasti pomaga razpis SK75, ki prinaša 75.000 evrov konvertibilnega posojila. To je namenjeno inovativnim startup podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu in pospešiti rast prodaje. Tudi za razpis SK75 izvaja Start:up Slovenija predselekcijski postopek, ki lahko prinese do ključnih 40 od skupaj 100 možnih točk na razpisu. Med uspešnimi podjetji, ki so že bila uspešna na razpisu SK75 v preteklih letih, so Ollo Audio, Beeping, Malinca, VIAR in Fortronik.

Podvojitev investicije zasebnega investitorja

Če so podjetniki za svoje podjetje pridobili zasebnega investitorja in bi želeli to investicijo podvojiti, pa uspeh na razpisu SI-SK prinaša možnost podvojitve investicije v znesku od 100.000 do 600.000 evrov. Za razpis SI-SK predselekcijski postopek ni potreben, med uspešnimi podjetji, ki so bila v preteklosti prejemniki konvertibilnega posojila v okviru razpisa SK200 (ta velja za predhodnika produkta SI-SK), pa so med drugim Chipolo, Borza terjatev, Carlock, Xvida in Modri planet.