V Nemčiji so prijeli člane skrajno desne skupine Trdo jedro, v kateri je dvanajst oseb, starih od 31 do 60 let, med njimi policijski uradnik, načrtovalo pokole muslimanov v mošejah ter napade na politike in begunce. Takšne teroristične napade naj bi izvedli v desetih od šestnajstih zveznih dežel.

Pred desetimi dnevi je v osrednjem delu Nemčije v mestu Minden potekalo konspirativno srečanje Trdega jedra o teh načrtih. Že več mesecev prej pa so preiskovalci sledili tem skrajnim desničarjem, osumljenim, da so teroristi. Dvanajsterico so lahko spremljali po zaslugi trinajstega člana skupine, ki se je, kot trdijo nekateri nemški mediji, po navodilih preiskovalcev infiltriral v Trdo jedro. Tako so preiskovalci tudi izvedeli, o čem so se na tajnem srečanju za zaprtimi vrati v Mindnu 8. februarja pogovarjali.

Cilj: državljanska vojna

Po informacijah, s katerimi razpolaga tednik Der Spiegel, je voditelj te skupine skrajnih desničarjev 53-letni Werner S., doma iz Augsburga na Bavarskem. Na sestanku v Mindnu je zahteval, da v manjših mestih po vsej državi napadejo skupnosti muslimanov med molitvijo v mošejah. Dva iz skupine sta bila določena, da priskrbita orožje. Vsi skupaj pa naj bi v ta namen zbrali 50.000 evrov.

Nemško zvezno tožilstvo trdi, da so se hoteli zgledovati po tem, kar se je zgodilo 15. marca lani v novozelandskem Christchurchu, ko je 28-letni Avstralec v dveh mošejah ubil 51 muslimanov. Deset nemških teroristov naj bi tako izvedlo pokole v desetih zveznih deželah. Na tak način naj bi izzvali povračilne ukrepe, ki bi ustvarili kaos in vodili do državljanske vojne ter do zrušitve sedanje politične ureditve. (Podobne načrte je imela skupina Nacionalsocialistično podzemlje, ki je v letih 2000–2007 ubila deset ljudi, večinoma migrantov.)

Oblasti so načrte Trdega jedra preprečile. Dvanajst pripadnikov omenjene teroristične skupine je v preiskovalnem priporu, med njimi tudi policijski uradnik. Sicer strokovnjaki za nemško skrajno desnico že dolgo opozarjajo, da je del nemške policije povezan z njo. Tako tudi ni presenetljivo, da so vse do lani, ko je prišlo do napada na sinagogo v Halleju in do umora politika CDU Walterja Lübecka, naklonjenega beguncem, preiskovalci veliko večjo pozornost posvečali nepomembni skrajni levici kot pa vse aktivnejši skrajni desnici.

»Kdo si upa več?«

Werner S. je skupino oblikoval lani jeseni. Konec septembra se je devet skrajnih desničarjev sestalo na neki žagi v jugozahodni Nemčiji. Načrtovali so ustanovitev tajne vojske po zgledu desničarskih prostovoljnih odredov (Freikorps), ki so po prvi svetovni vojni z nasiljem in ob podpori tedanje socialdemokratske vlade preprečili širitev Leninove oktobrske revolucije na Nemčijo. Decembra so po internetu že razpravljali o »vojaškem urjenju«. Werner S. je nato v spletni klepetalnici vprašal, »kdo si upa več, kot je sodelovanje v demonstracijah«. Pri njem so v petek ob aretaciji na Bavarskem našli pištolo z naboji, pri drugem članu v Severnem Porenju - Vestfaliji pa doma izdelane granate. V Mindnu so pri Thomasu N. našli lok, sekire in številne nože. Menda je bil ta 55-letnik navdušen nad germansko mitologijo in Svetim rimskim cesarstvom. Tudi omenjeni policijski uradnik iz Severnega Porenja - Vestfalije se je, kot kažejo njegove fotografije na internetu, oblačil v germanskega vojščaka.