Štirje aretirani Nemci so osumljeni ustanovitve skupine Trdo jedro, preostalih osem pa so prijeli zaradi sumov, da so skupino zalagali z orožjem, denarjem in drugo podporo. Domnevni vodja skupine, 53-letni Werner S., je stari znanec policije, prebiva pa v mestu Augsburg na jugu Nemčije. Poleg omenjenih moških naj bi bila del skupine še ena oseba, ki ni bila aretirana.

Osumljenci naj bi se spoznali prek aplikacije whatsapp, skupino pa so oblikovali minulega septembra. Domnevno imajo vezi tudi s finsko skrajno desno organizacijo Odinovi vojaki, ki je nastala pred petimi leti, ter s podobnimi organizacijami na Češkem.

Člani Trdega jedra so se domnevno sestali minuli teden, da bi se dogovorili o desetih ločenih napadih. Med drugim so načrtovali pokole v mošejah, s svojimi dejanji pa so želeli spodbuditi povračilne reakcije in zanetiti državljansko vojno. Nemški mediji poročajo, da so preiskovalci na sled skupini prišli po zaslugi osebe, ki se je priključila skupini. Nemški mediji sklepajo, da gre za 13. osebo, ki je policija ni aretirala.

Policija je v racijah našla strelno orožje in sestavine za izdelavo bomb. Osumljenci bodo pridržani, dokler bo tekla preiskava.

Skrajna desnica privlačna delu nemške policije

Nemška policija se je kljub vzponu skrajne desnice vrsto let osredotočala predvsem na skrajno leve skupine. Šele po lanskem napadu na sinagogo v mestu Halle in atentatu na politika Walterja Lübecka, sicer člana konservativne vladajoče stranke CDU, ki je zagovarjal sprejemanje beguncev, so pričeli odločno preganjati skrajne desne skupine.

Nemške strokovnjake za skrajne desne skupine medtem skrbijo povezave med delom policije in tovrstnimi organizacijami. Tako je bil tudi tokrat eden od članov skupine po poročanju Die Welt Am Sonntag zaposlen na policiji. Tudi sicer so se nemški policisti v preteklosti že večkrat znašli v skrajno desnih skupinah.

Podpora skrajno desnim idejam in pripravljenost sodelovanja v militantnih skrajno desnih skupinah je v Nemčiji še posebej v vzponu od izbruha begunske krize. Predvsem na območju nekdanje Vzhodne Nemčije. Strokovnjake skrbijo tudi vse tesnejše vezi s skrajnimi skupinami v tujini. Predvsem sodelovanje s skrajnimi skupinami iz sosednje Češke, kjer se lahko nemški ekstremisti urijo z orožjem in imajo dostop do opreme za izvedbo napadov.