Ko so ga na podlagi opisa avtomobila v noči na četrtek nemški policisti izsledili v njegovem stanovanju, je bil 43-letni Tobias Rathjen že mrtev. Storil je samomor, potem ko je v dveh gostinskih lokalih in na ulici v mestu Hanau, velikem približno kot Maribor in v neposredni bližini Frankfurta, umoril devet ljudi, v stanovanju pa še desetega – svojo 72-letno mamo, s katero je živel. Prvih devet smrtnih žrtev njegovega terorističnega strelskega pohoda so bili priseljenci, stari med 21 in 44 let, po doslej znanih podatkih je bilo med njimi pet turških državljanov (tudi Kurdi), eden pa je bil državljan BiH.

Preiskavo zločina je že v zelo zgodnji fazi zaradi indicev, da gre za rasistično motivirano teroristično dejanje, prevzelo nemško zvezno tožilstvo. Storilec je namreč na spletu objavil več videoposnetkov (eden izmed njih se je danes kljub brisanju vedno znova pojavljal na družbenem mediju youtube) in 24-stranski pamflet z izraženimi rasističnimi prepričanji in raznovrstnimi teorijami zarote. Hessenski notranji minister Peter Beuth je danes dopoldne nato uradno potrdil, da tožilstvo obravnava dejanje kot terorizem.

Športni strelec

Po dosedanjih ugotovitvah policije je Rathjen deloval sam, kot »osamljeni volk«, ni bil kaznovan in tudi ne na seznamu potencialnih teroristov. Kot športni strelec je zakonito posedoval strelno orožje, med drugim več pištol, vendar še ni znano, ali je prav s tem orožjem tudi moril. Že pred časom je vzpostavil spletno stran (zdaj nedostopno) z izčrpnim življenjepisom (končal je študij ekonomije) in pamfletom, naslovljenim na »vse nemško ljudstvo«. V njem med drugim opisuje več teorij zarote, med drugim o tem, da ga tajne službe zasledujejo že vse od rosne mladosti. Pamflet izraža tudi rasistični pogled na svet, med drugim naj bi bilo treba »določena ljudstva popolnoma uničiti«, ne vsebuje pa nikakršnega namiga ali napovedi njegovih dejanj.

Teroristično dejanje z rasističnim motivom v Hanauu je tretje tovrstno v Nemčiji v zadnjih devetih mesecih. Junija lani je desni skrajnež umoril hessenskega deželnega politika, krščanskega demokrata Walterja Lübckeja, ki je bil znan kot zagovornik strpne politike do priseljencev in beguncev; storilca so prijeli in čaka na sojenje, po prvotnem priznanju dejanja pa je svoje izjave večkrat spreminjal. Oktobra lani je drugi radikalni desničarski skrajnež poskušal z napadom na sinagogo v vzhodnonemškem Halleju, a so vernike v njej obvarovala vrata, storilec pa je nato na ulici »na slepo« ubil dva mimoidoča; tudi ta storilec v priporu čaka na sojenje. Poleg tega pa je nemška policija prejšnji teden prijela več članov Skupine S. (poimenovane po njenem domnevnem voditelju), ki naj bi pripravljala rasistično motivirane teroristične napade.

Z izjemo AfD soglasna obsodba

Doslej najbolj tragičen napad je pretresel nemško politiko, ki je s predsednikom države FrankomWalterjem Steinmeierjem na čelu – in z izjemo nacionalpopulistične Alternative za Nemčijo (AfD) – soglasno in odločno obsodila dejanje kot teroristično. Poleg tega so zvezni notranji minister Horst Seehofer in tudi nekateri deželni notranji ministri med drugim napovedali povečano prisotnost policije na mestih, kjer bi lahko prišlo do ponovitve podobnih napadov. V različnih priseljenskih organizacijah in skupnostih pa so na drugi strani izrazili bojazen in dvom, ali jih je nemška država sposobna zaščititi pred napadi.