Na 200. shodu Pegide se je v prestolnici zvezne dežele Saška zbralo okoli 4000 ljudi. Nagovoril jih je vodja skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) v zvezni deželi Turingija Björn Höcke. Ta je bil kritičen do posredovanja nemške kanclerke Angele Merkel po dogajanju v Turingiji, kjer je bil v začetku meseca liberalec (FDP) Thomas Kemmerich ob podpori AfD izvoljen za ministrskega predsednika. Merklovo je Höcke obtožil »puča« proti ustavnim organom Turingije.

Do Höckejeve udeležbe na shodu je bil kritičen eden od vodilnih članov njegove stranke na zvezni ravni Alexander Wolf, ki je dejal, da to predstavlja tveganje pred nedeljskimi volitvami v Hamburgu.

Udeležbo politika AfD pa je pozdravil vodja Pegide Lutz Bachmann. Ta je politike v Berlinu in Bruslju v nagovoru na shodu označil za »politične zločince«.

Na dveh ločenih shodih nasprotnikov tega gibanja se je v Dresdnu skupaj zbralo med 2500 in 3000 ljudi. Poleg zavezništva Dresden brez nacistov, ki redno organizira proteste proti Pegidi, so shod organizirale tudi lokalni izpostavi krščanskih demokratov (CDU) in FDP, katoliška in protestantska cerkev ter judovsko združenje.

»Javnega prostora ne bomo prepustili tistim, ki javno širijo desni ekstremizem in sovraštvo,« je povedal generalni sekretar CDU na Saškem Alexander Dierks.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, je bilo ustanovljeno leta 2014 v vzhodnonemškem Dresdnu kot protestno gibanje zaradi vse večjega priseljevanja zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo. Kasneje je izgubilo zagon. Na shodih, ki nič več ne potekajo vsak teden, se zbere samo še po nekaj sto ljudi.