Kot pravi Macron, je Evropa, ki je še pred 15 leti verjela v univerzalnost svojih vrednot in v svojo tehnološko moč, tako oslabela, da ne verjame več v svojo prihodnost. Njene vrednote nazadujejo, na tehnološkem področju je odvisna od drugih, prebivalstvo se zmanjšuje. Kitajska se krepi, ZDA se umikajo, »moč Zahoda slabi«.

Proti soglasnemu odločanju v EU

Na vprašanje, kako si predstavlja EU leta 2030, je dejal: »Predstavljam si Evropo, ki deluje združeno in suvereno, v kateri zunanjepolitične odločitve ne bodo več sprejete soglasno, v kateri vsaka država ne bo imela enega komisarja, to bo Evropa, ki bo imela svoje srce, v kateri bodo ljudje enotni.« Dodal je: »Za Evropo je prišla ura resnice.«

Berlin je pozval k jasnim odgovorom, da bo mogoče dati novo dinamiko evropski avanturi. Pozdravil pa je petkov nastop nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja na konferenci in njegov predlog za »strateški dialog o vlogi francoskega jedrskega orožja v kolektivni varnosti Evrope«. Nemški predsednik ima seveda veliko manjšo moč kot francoski.

V München je Macron prišel predvsem zato, da bi Nemce pozval k drugačni gospodarski politiki v EU. Dejal je, da se od leta 2008 preveč poudarja le zmanjševanje javnih izdatkov, kar škodi evropskemu srednjemu sloju. »Medtem ko so Kitajska in ZDA močno povečale javne izdatke (zlasti za nove tehnologije), se mi v Evropi še naprej osredotočamo na konsolidacijo proračunov,« je obžaloval. Sicer ima ravno Francija zadnja leta v EU najvišji proračunski primanjkljaj. »Nemčija in Francija morata srednjemu sloju spet dati perspektivo,« je še dejal in poudaril, da bo sicer ogrožena prihodnost demokracije.

Za dialog z Rusijo

Francoski predsednik pa se je predvsem dolgo zagovarjal, ker se v zadnjih šestih mesecih zavzema za približevanje Moskvi, kar je zbudilo živčnost in negotovost zlasti na Poljskem in v baltskih državah, ki se počutijo ogrožene zaradi Rusije.

Dejal je: »Moj predlog ne pomeni, da se bodo stvari spremenile. Zahtevni smo in v ničemer ne bomo popustili glede naših načel. Toda zavzemamo se za dialog, za katerega bo potreben čas. Današnja situacija je najslabša možna. Naše sankcije in protisankcije nas veliko stanejo, tako nas Evropejce kot Ruse, in to ob rezultatu, ki ni pozitiven.« Dodal je, da ne predlaga odprave sankcij, sprejetih po ruski priključitvi Krima leta 2014. Sicer se je Rusija zelo uspešno uprla sankcijam EU glede kmetijskih izdelkov, s tem ko je sama razvila kmetijski sektor in od drugod uvozila prehrambne izdelke. Tako sankcije Rusiji škodijo predvsem kmetom v EU, med katerimi pomemben delež predstavljajo francoski.

Macron je zavrnil, da bi bil naiven. »Rusija bo še naprej poskušala destabilizirati demokracijo v državah, kot je Francija.« Ve se, da sta proruski medijski hiši Russia Today in Sputnik na predsedniških volitvah leta 2017, ko so drugi trije pomembni kandidati imeli podporo Moskve, širili razne govorice o Macronu, na primer da je gej. Toda Macron je v Münchnu morda imel v mislih sedanjo afero, ko je opozoril na uporabo novih tehnologij, »ki širijo informacije s čustvenim učinkom«. Ravno ruski politični emigrant Piotr Pavlenski, ki pa naj bi bil Putinov nasprotnik, je tisti, ki je na spletu objavil škandalozne posnetke, zaradi katerih je Macronov kandidat za pariškega župana Benjamin Griveaux odstopil od volilnega boja.