Po štirih odigranih krogih odbojkarske lige prvakov ACH Volley z dvema osvojenima točkama zaseda zadnje mesto v skupini B. Osem več jih ima vodilni Kuzbas Kemerovo, kar pomeni, da so Ljubljančani ostali brez vsakršnih možnosti za osvojitev prvega mesta, le še teorija pa jim prinaša nastope v izločilnih bojih. Današnja tekma proti Berlin Recycling Volleys bo tako predvsem stvar prestiža, obenem pa tudi priložnost za stopnjevanje forme za nadaljevanje sezone. Ta se počasi, a vztrajno preveša v sklepni del, saj slovenske prvake že prihodnji mesec čaka najprej zaključni turnir srednjeevropske lige, nato pa še začetek zaključnih bojev v domačem prvenstvu.

»Res je, da smo si v ligi prvakov precej priprli vrata četrtfinala, a se zaradi tega v naši ekipi ne spreminja popolnoma nič. Liga prvakov za naš klub ostaja čast, za igralce pa je to platforma za uveljavljanje. Tekma proti Berlinčanom zato ne bo nič drugačna od tiste prve,« zatrjuje trener ACH Volleyja Matija Pleško, ki motiv za današnji obračun vidi predvsem v igranju pred domačimi navijači. Ti se nadejajo podobnega spektakla kot decembra, ko je v tivolski dvorani po ogorčenem boju padel ruski prvak Kuzbas Kemerovo.

Zdravstveno stanje se je od tedaj pri Ljubljančanih močno popravilo. Med drugim se je v moštvo vrnil tudi sprejemalec Matej Kök, ki je bil zaradi poškodbe brez odbojke dva meseca in je obračun v Berlinu, ki so ga domači dobili s 3:0, spremljal s klopi. »Od prvega kroga in tekme v Berlinu se je spremenilo marsikaj. Za nami je cel kup pomembnih dvobojev. Igro smo dvignili na višjo raven, prav tako smo bolje uigrani. Zagotovo bo zato druga tekma z Berlinčani bolj enakovredna, za nameček pa igramo še doma. Zavedamo se svojih pomanjkljivosti, še natančneje pa smo analizirali tudi igro nasprotnikov. Odločale bodo malenkosti, kot so postavljanje bloka in obrambe ter distribucija žoge v protinapadih,« je prepričan Matej Kök.

Nemci so sicer tehnično odlično podkovana ekipa z izvrstnim korektorjem Benjaminom Patchem in še boljšim podajalcem Sergeyem Grenkionom, po mnenju Pleška pa se jih drži tudi sloves zelo nepredvidljivega kolektiva. »Pri obeh ruskih moštvih v naši skupini smo vedeli, kaj lahko pričakujemo, medtem ko so Berlinčani bistveno težje berljivi. So bolj raznovrstni v napadu in v obrambi. Kakor se sliši smešno, nam morda še najmanj ležijo. A po naravi sem optimist in verjamem, da bomo odigrali dobro tekmo,« še razmišlja nekdanji kapetan ACH Volleyja.

Liga prvakov, 5. krog, skupina C, danes ob 15. uri: Novi Urengoj – Kuzbas Kemerovo, ob 18. uri: ACH Volley – Berlin Recycling Volleys, vrstni red: Kuzbas Kemerovo 10, Novi Urengoj 8, Berlin Recycling Volleys 4, ACH Volley 2.