Odbojkarji ACH Volleyja so v četrtem krogu lige prvakov gostovali v Kemerovu v Rusiji, kjer so se pomerili s tamkajšnjim aktualnim prvakom Kuzbasom. Ta je upravičil vlogo izrazitega favorita in kljub odsotnosti poškodovanega zvezdnika Viktorja Poletajeva tekmo dobil s prepričljivih 3:0 (19, 23, 21). Edini slovenski predstavnik v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju se je izkušeni zasedbi trenerja Gheorgheja Cretuja sicer dobro upiral v zadnjih dveh nizih, a za morebitno presenečenje je bilo v njegovi igri preveč napak (28), za previsoko oviro pa se je izkazal tudi tekmečev blok. Kar šest od enajstih jih je za zmagovalce vpisal Jaroslav Podlesnik, ki je bil s 16 točkami tudi igralec obračuna.

»Enostavno ni šlo. Nasprotnik je bil boljši in to je treba pošteno povedati. Čedalje manj je tekem pred nami, na našem računu pa ni prav veliko točk. Vsaka tekma, ki gre mimo brez osvojenega niza, osvojenih točk, je voda pod mostom. Žal mi je za vsako priložnost, ki smo jo imeli na mizi, ampak po tekmi je prepozno,« je priznal trener ACH Volleyja Matija Pleško, ki je po tretjem porazu z moštvom že izgubil možnosti za preboj v izločilne boje.

Nenadejana zmaga proti Kuzbasu lanskega decembra je odbojkarje ACH Volleyja navdala z upanjem, da tekmeca poskušajo presenetiti še pred njegovim občinstvom v Kemerovu. A če so Rusi v Tivoliju Ljubljančane močno podcenili, te napake tokrat niso ponovili. S slabim vstopom v tekmo so jim delo močno olajšali tudi gosti, ki so potrebovali kar nekaj časa, da so se spoprijateljili z dvorano in ujeli ritem. Na začetku prvega niza sta jim preglavice povzročala začetni udarec in sprejem, v nadaljevanju pa tudi nasprotnikov blok. Na semaforju se je po le nekaj minutah igre izpisal rezultat 9:4 za Kuzbas in Pleška prisilil v polminutni odmor. Ko tudi ta Ljubljančanov ni prebudil, je posegel še po menjavi in na mestu korektorja zamenjal Božidarja Vučićevića s Petrom Đirilićem. Slovenci so nato zaigrali nekoliko bolje, se približali na dve točki zaostanka, vendar znova popustili v končnici. V njej so domači napravili delni izid 6:2 in osvojili niz.

Čeprav je bil naslednji niz bolj izenačen, pa se je tudi ta odvil po taktih Kuzbasa. ACH Volley je ruskim odbojkarjem vseskozi dihal za vrat, a je z izjemo vodstva povsem na začetku (1:2) neuspešno lovil priključek. Za rezultatski zasuk so zmanjkale točke dosežene bodisi z začetnim udarcem bodisi s pomočjo bloka, preveč pa je bilo tudi neizsiljenih napak. Zadnjo od kar devetih v nizu so napravili povsem v zaključku, ko so s servisom v mrežo gostiteljem podarili 25. točko. Igralcem Kuzbasa je po drugem osvojenem nizu popustila zbranost, s tem pa so ACH Volleyju ponudili priložnost, da znižajo zaostanek. Do presenečenja jim ni zmanjkalo veliko, saj so vodili še pri rezultatu 19:18. A v njihovo igro so se znova prikradle napake, ki so domačim močno olajšale pot do zmage.

»Upali smo, da bomo prihajali v zaključkih nizov skupaj in potem skušali biti čim bolj zbrani pri naši igri. Nam pa se je dogajalo, da smo jih praktično vedno lovili. Le v zadnjem nizu smo imeli možnost, ampak se je potem vse podrlo z njihovimi dobrimi servisi,« je tekmo povzel Pleško.

Za Ljubljančane je bilo to sicer zadnje gostovanje v letošnji sezoni lige prvakov, saj ga preostala dva dvoboja čakata pred domačini gledalci. Prvi, proti Berlin Recycling Volleys, bo na sporedu 12. februarja v Stožicah.