»Neskončno« preštevanje glasov sobotnih irskih volitev je trajalo pozno v nedeljsko noč. Po prvem štetju glasov je opozicijska levičarska stranka Sinn Fein dobila 24,5 odstotkov glasov, opozicijska desnosredinska stranka Fianna Fail 22,2 odstotka in vladajoča stranka premierja Lea Varadkarja 20,9 odstotkov. To je bil šokantni izid, ki ga ni pričakoval nihče. Pričakovali in napovedovali so precej izenačen izid teh treh vodilnih strank, ne pa tega, da bo po prvem štetju glasov na prvem mestu Sinn Fein, in da bo do zdaj vladajoča stranka Fine Gael na tretjem mestu. Stranki Fine Gael in Fiana Fail sta si zadnjih sto let podajali kljuko oblasti, Sinn Fein, ki deluje tudi v britanski Severni Irski, pa je bila zadnja leta sicer na tretjem mestu, vendar daleč za njima. V preteklosti predvsem zato, ker je bila politični obraz Ire na Severnem Irskem.

Nobena stranka ne bo imela večine

Nobena od teh treh strank ne bo dobila potrebne večine osemdesetih poslancev v 160-članskem irskem parlamentu (poslanec-predsednik poslanske zbornice ne šteje in je avtomatično vnovič izvoljen, ker nima protikandidatov). Ni nujno, da bo končni izid volitev povsem enak, bo pa zelo podoben. Irski volilni sistem STV (en sam prenosljiv glas) je zelo zapleten, proporcionalen sistem, ki pa je zelo fer, ker glas nobenega volilca ni izgubljen. Volilec oštevilči kandidate. Od prvega do zadnjega. Najljubšega z ena, drugega najljubšega z dve in tako naprej. Če je možno gre glas prvemu, a v primeru, da je njegov najljubši kandidat eliminiran, ker ni zbral zahtevane kvote, volilčev glas ni izgubljen. Dobi ga njegov drugi najljubši kandidat. Če je tudi ta zaradi premajhnega števila glasov eliminiran, gre volilčev glas njegovemu tretjemu najljubšemu kandidatu in tako naprej. Tudi štetje glasov je zapleteno. Najprej seštejejo »prve« glasove vseh kandidatov. Tisti, ki zberejo določeno kvoto »enk«, so izvoljeni za poslance. Višek njihovih glasov dobijo kandidati, ki so jim volilci dali »dvojko«. V 39 volilnih okrožjih izvolijo od tri do pet poslancev. Veliko se je govorilo o tem, da je stranka Sinn Fein imela samo 42 poslanskih kandidatov. Po dva samo v štirih okrožjih, v preostalih pa po enega. Stranki Fine Gael in Fianna Fail sta imeli enkrat več kandidatov. To običajno ni odločujoč dejavnik pri končnem izidu volitev. Velika večina poslancev je bila izvoljena v prvem štetju. Z »enko«.

Koalicija Sinn Fein in Fianna Fianna Fail?

Ko bo znan končni izid volitev in število poslancev posamičnih strank, se bodo začela dolgotrajna pogajanja o ustanovitvi še ene koalicijske vlade, ki so jih Irci že dolgo vajeni. Fiene Gael in Fianna Fail sta pred volitvami zatrjevali, da ne bi v nobenem primeru vstopili v koalicijo s stranke Sinn Fein. Njena karizmatična voditeljica Mary Lou McDonald je po objavi izida prvega štetja volitev dejala, da že raziskuje možnosti, da bi ustanovila vlado brez ene in druge stranke. Premier in vodja stranke Fine Gael Leo Varadkar je dejal, da bo ustanovitev vlade velik izziv in s tem morda namignil, da bodo minule volitve prinesle še ene volitve. Medtem ko je Varadkar zavrnil koalicijo s Sinn Fein, ker »prisilna poroka ne bi prinesla dobre vlade«, vodja stranke Fianna Fail Michael Martin ni izključil koalicije s Sinn Fein, dejal pa je, da med strankama obstajajo »pomembne neskladnosti«.

Domači problemi pomembnejši od brexita

Brexit zelo očitno ni igral velike vloge pri odločanju irskih volilcev, saj je Varadkar igral eno od vodilnih vlog v EU na brexitskih pogajanjih z Britanijo. Zato je razpisal minule predčasne volitve, prepričan, da se bo njegova stranka utrdila na oblasti. Sinn Fein je vajena volilnega uspeha v (britanski) Severni Irski, kjer je že dolgo druga največja stranka, nikoli prej pa se ni niti približala strankama Fine Gael in Fianna Fail. Največ glasov je dobila, ker je osvojila predvsem mlade in mlajše volilce z obljubo sprememb in levičarskimi rešitvami velikih domačih problemov, posebno v zdravstvu in stanovanjski politiki.