Alijev, ki se sooča z nezadovoljstvom javnosti zaradi slabih gospodarskih razmer, je želel s predčasnimi volitvami izboljšati ugled vlade in zamenjati diskreditirane stare elite z mlajšimi tehnokrati.

Edini opozicijski politik, ki se je uvrstil v parlament, je Erkin Gadirli iz Republikanske alternativne stranke. Vse preostale stranke, ki bodo zastopane v mili madžlisu, veljajo za zaveznike Alijeva.

Namestnik premierja in izvršni sekretar stranke Novi Azerbajdžan Ali Ahmedov je v nedeljo zvečer po objavi vzporednih izidov razglasil »še eno veliko zmago« stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladajoča stranka, ki se je v nedeljo soočila s šibko opozicijo, je obljubila demokratične volitve. Opozicijske stranke so po drugi strani vladi očitale, da jih je omejevala pri predvolilni kampanji, zaradi česar jih je več bojkotiralo volitve.

»Volitve so bile povsem poneverjene,« je dejal opozicijski vodja Arif Gadžili iz stranke Musavat. Po njegovih trditvah je prišlo do obsežnega polnjenja volilnih skrinjic in večkratnega glasovanja.

Tudi mednarodni opazovalci so poročali o številnih kršitvah. »Znatne postopkovne kršitve med štetjem in tabeliranjem vzbujajo pomisleke, ali so izidi pošteni,« so v skupnem poročilu ocenili opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Sveta Evrope.

Nedeljskih volitev se je udeležilo 47,8 odstotka od 5,3 milijona volilnih upravičencev, je sporočila volilna komisija.