Javnomnenjski inštitut Ipsos MRBI je vzporedne volitve na Irskem opravil na vzorcu okoli 5000 volilcev. Pri tem je navedel, da je odstopanje možno za 1,3 odstotne točke. V parlament se bodo sicer uvrstili še zeleni, ki naj bi prejeli 7,9 odstotka glasov, in laburisti s 4,6 odstotka.

Zaradi zapletenega volilnega sistema, ki omogoča prenos glasu za izvolitev več poslancev iz vsakega od 39 volilnih okrožij, je še težko napovedati, kakšna bo porazdelitev poslanskih mandatov v 160-članskem parlamentu. Počakati bo treba na uradne izide, ki pa še ne bodo kmalu na voljo, saj je zaradi sistema potrebnih več krogov štetja glasovnic, glede na napovedi vzporednih volitev pa bo verjetno treba počakati še kar nekaj časa, preden bo znano, kakšna bo vlada in kdo jo bo vodil.

Koalicije s Sinn Feinom ne bo

Med letošnjo kampanjo so tako v Fine Gael kot v Fianna Fail že izključili možnost, da bi oblikovali koalicijo s Sinn Feinom. Tej stranki še vedno zamerijo sodelovanje s paravojaško Irsko republikansko armado (Ira), ki je v boju za združitev irskega otoka proti Britancem uporabljala tudi teroristične metode. V 30 letih konflikta je bilo ubitih okoli 3500 ljudi.

Vodja Fianna Fail Michael Martin je izključil tudi možnost velike koalicije s Fine Gael. A ker je ta stranka doslej omogočala manjšinsko vlado Varadkarja, analitiki že napovedujejo, da bi lahko tudi tokrat prišlo do podobnega scenarija.

Po ocenah Irish Timesa pa je že jasno, da bo sestavljanje prihodnje vlade zelo težavno. Rezultat, ki se obeta trem glavnim strankam, je v bistvu velik poraz za Fine Gael in Fianna Fail, medtem ko je Sinn Fein močno pridobil. Tej stranki se prvič obeta, da bo imela več kot 30 poslancev. Doslej jih je imela 22. Varadkarjeva Fine Gael jih je imela doslej 50, Fianna Fail pa 44. Obe naj bi zdaj pristali pri približno enakem številu poslanskih mandatov kot Sinn Fein. Prav tako so z volilnim rezultatom zadovoljni zeleni. Prvič bodo imeli v irskem dailu najmanj deset poslancev. Doslej so imeli dva. Zadovoljstvo pri zelenih je sicer relativno kislo, saj so si na krilih vsesplošnega boja proti podnebnim spremembam obetali še boljši rezultat.