Naključni obiskovalci Bleda se v teh dneh presenečeno ustavljajo ob Blejskem jezeru v regatnem centru in strmijo vodo. V bližini obale je namreč v jezeru postavljen okvir, znotraj katerega sredi zime v pet stopinj hladnem Blejskem jezeru plavajo ljudje. Gre za udeležence svetovnega prvenstva v zimskem plavanju, ki poteka na vsaki dve leti. Tokratni gostitelj je Bled. Na tekmovanja, ki so se začela v torek in se zaključujejo danes, je prijavljenih 1047 plavalcev iz 36 držav, 504 žensk in 543 moških. V petih tekmovalnih dneh je na sporedu skupno kar 17 plavalnih disciplin.

Iz Blejskega jezera naravnost v savno in jacuzzi

»Skupno je prijavljenih približno 3100 štartov, kar povprečno pomeni, da vsak udeleženec tekmuje skorajda v treh kategorijah. Skoraj 200 udeležencev prihaja s Finske, sledijo predstavniki Velike Britanije, Danske in Rusije, Nemčije in Slovaške. Med udeleženci najdemo tudi Avstralce, Argentince, Špance, Čilenko, Mehičana, Mongolca in Gruzijca. Najstarejši udeleženec bo marca dopolnil 85 let, najstarejša udeleženka pa je pravkar dopolnila 83 let. Starostnih omejitev navzdol načeloma ni, le pri daljinskih disciplinah morajo biti udeleženci stari najmanj 18 let. Vse več zanimanja za ta šport je tudi v Sloveniji. Registriranih je 15 Slovencev,« pravi Nina Jakhel iz podjetja Si Sport d. o. o. , ki je organizator tekmovanja.

»Posebnost zimskega plavanja je seveda hladna voda, ki pa se je plavalci ne ustrašijo. Ko pridejo iz vode, dobijo čaj in se gredo pogret v savno in jacuzzi,« pravi Jakhlova in nam razkaže tudi prostore za ogrevanje ob regatnem centru, ki so jih postavili prav za ta namen. »Plavalcem se voda v Blejskem jezeru zdi precej topla, saj v teh dneh ne pade pod pet stopinj Celzija, vajeni pa so tudi plavanja blizu ničle,« opozarja. Po vsakem sklopu tekmovanj pa organizatorji in plavalci v jezero povabijo tudi gledalce, ki se lahko zgolj zmočijo s hladno vodo ali pa se preizkusijo v plavanju brez merjenja časa.

Plavalci obiskovalcem: »Morate poskusiti!«

Na vprašanje, ali gledalcem priporoča skok v vodo, se je Alisa Fatum iz Nemčije, ena od tekmovalk, kar zdrznila: »Nikar skočiti v mrzlo vodo, to je lahko prevelik šok za telo. Tudi poleti, ko sta ozračje in voda toplejša, tega ne bi smeli početi. Vedno je treba v vodo počasi, si najprej zmočiti noge in roke, predel srca, potem pa počasi v vodo. Tudi tekmovalci v zimskem plavanju štartamo v vodi in ne s skokom v vodo, kot je to navada pri plavalnih tekmovanjih v bazenih,« nas pouči. Zaupa nam še, da sicer trenira plavanje, dva treninga na teden opravi v hladnejši vodi. »Tukaj v Blejskem jezeru pravzaprav voda ni tako hladna. Rekla bi, da je prav osvežujoča,« je še pripomnila. »Ko človek pride ven iz hladne vode, je občutek neverjeten. Tudi ozračje je običajno hladnejše in sploh se ti ne zdi, da si bil v tako mrzli vodi. Potem greš v savno in je super,« je navdušena.

Danko Helle Nygaard pa smo srečali takoj po zdravniški potrditvi, da je njeno zdravje ustrezno in da lahko tekmuje v izbranih disciplinah. Pojasnila nam je, da je zdravniški pregled za tiste, ki plavajo na daljših razdaljah, obvezen. »Zdravnik mi je izmeril srčni utrip, krvni tlak in preveril moje dihanje. S seboj pa sem morala prinesti še izvide EKG-ja in krvi,« je pojasnila. Zdravniškega pregleda je ni bilo strah, saj je, kot pravi, odkar se ukvarja z zimskim plavanjem, izjemno zdrava. »Nikoli ne zbolim, tudi viroze in prehladi se me izognejo,« energično pove. »Obožujem plavanje v mrzli vodi. To je moje vrste velnes. Super je, ko prideš ven. Vse telo ti utripa, čutiš, kako kri kroži po žilah, občutek je nepopisen. Morate poskusiti,« svetuje Dnevnikovim bralcem.