Dominic Thiem je znova navdušil ter se po zmagi nad Aleksandrom Zverevom prvič uvrstil v finale OP Avstralije v tenisu. Avstrijec je v polfinalu pokazal izjemno zrelost, potem ko je v četrtfinalu po zmagi nad Rafaelom Nadalom iz sebe iztisnil zadnji atom moči. Thiem je po dobrih treh urah in pol s 3:6, 6:4, 7:6 (3), 7:6 (4) premagal razpoloženega 22-letnega tekmeca, ki je zadel kar 81 odstotkov prvih servisov. Peti igralec sveta se bo v nedeljo v finalu pomeril s Srbom Novakom Đokovićem, sedemkratnim zmagovalcem OP Avstralije.

Neustavljiv v podaljšanih igrah

Šestindvajsetletni Thiem je znova blestel v podaljšanih igrah. Proti Nadalu je dobil vse tri, danes proti Zverevu obe. »Po mojem je glavni razlog, da sem dobil vseh pet zadnjih podaljšanih iger, v tem, da sem vselej dobro startal. Ko imaš dve ali tri točke prednosti, je pritisk precej manjši,« odgovarja Dominic Thiem. »Še dobro, da imamo v tenisu podaljšane igre, saj je Zverev res tako dober pri začetnih udarcih, da bi sicer lahko dvoboj trajal v nedogled,« pravi Thiem. Dunajčan je v tretjem nizu pri zaostanku s 4:5 rešil dve zaključni žogici Zvereva. Obakrat je zadel prvi servis ter suvereno zaključil točko. »V prvem nizu sem se lovil. Ni bilo enostavno začeti novega dvoboja po nori tekmi z Nadalom. K sreči sem se zbral ob pravem času. Po mojem mnenju so odločile izkušnje. Zverev je odličen igralec in verjamem, da se bo kmalu uvrstil v finale največjega turnirja,« se je Thiem poklonil Zverevu.

V ženskem finalu se bosta jutri dopoldan (ob 9.30) najprej pomerili Američanka Sofia Kenin in Španka Garbine Muguruza, v nedeljo bo ob istem času še moški finale. Izrazit favorit za osvojitev prvega letošnjega turnirja za grand slam bo Novak Đoković. Srb bo nastopil že v 26. finalu turnirjev največje četverice, 16-krat je zmagal, devetkrat pa izgubil. Toda njegova finalna statistika v zadnjih šestih letih je odlična, saj je od wimbledonskega finala leta 2014 v sklepnem dvoboju desetkrat zmagal in le dvakrat izgubil. Obakrat je njegov skalp v finalu vzel le Stan Wawrinka, in sicer ped petimi leti v Parizu in štirimi v New Yorku.

Izjemen Đokovićev napredek pri izvajanju drugega servisa

Novak Đoković je na prvem letošnjem vrhuncu sezone najbolj napredoval pri začetnem udarcu. »To je eden od razlogov, da se je ekipi pridružil Goran Ivanišević,« odgovarja Novak Đoković. Zanimiva je Đokovićeva statistika drugega servisa na OP Avstralije. Do četrtfinala je namreč v povprečju izvajal drugi začetni udarec s hitrostjo 167 km/h, kar je celo za dobrih 6 km/h hitreje kot eden najboljših izvajalcev Nick Kyrgios. Drugi udarci Đokovića so v Avstraliji bolj rezani kot v preteklosti, pri FiveThirtyEight pa so zapisali, da je Đokovićev drugi servis nekakšen hibrid med prvim in drugim začetnim udarcem.

Dominic Thiem se zaveda, da ga čaka najtežja naloga v karieri. »Dvakrat doslej sem izgubil v finalu v Parizu proti Rafaelu Nadalu, najboljšemu igralcu vseh časov na pesku. Tokrat se bom pomeril proti najboljšemu igralcu vseh časov v Avstraliji. Takšna je očitno moja usoda. Ponosen sem, da sem tako odlično začel sezono ter se uvrstil v finale. Skušal se bom čim bolj spočiti ter v nedeljo napasti Đokovića,« napoveduje Thiem. Avstrijec je na turnirjih za grand slam Đokovića dvakrat že premagal. Obakrat v Parizu, in sicer v četrtfinalu pred tremi leti in lani v polfinalu. Od desetih medsebojnih dvobojev je Thiem dobil štiri, tudi zadnjega na trdi podlagi na lanskem sklepnem turnirju najboljše osmerice v Londonu.