Teniški navdušenci so prvi dan drugega tedna OP Avstralije prišli na svoj račun. Stan Wawrinka se je namreč vnovič pokazal v dobri in stari luči, s katero dobro desetletje kroji vrh prvega turnirja največje četverice. O Švicarju se pred Melbournom ni govorilo, njegove delnice pa po peti uvrstitvi v četrtfinale Melbourna kotirajo vse višje. Wawrinka je v petih nizih strl odpor Rusa Daniila Medvedjeva, ki je pred dvobojem veljal za velikega favorita. Wawrinka je blestel predvsem v zaključku četrtega niza in v petem, ko je spominjal na svoje najboljše čase.

»V drugem in tretjem nizu sem igral premalo samozavestno. Toda ves čas sem čutil, da bom znova našel svojo igro in zmagovit temperament. Poseben občutek je igrati pred tako številnim občinstvom, ki ti ves čas stoji ob strani. Ponosen sem, da sem na svojem najljubšem turnirju znova v četrtfinalu,« je navdušen Stan Wawrinka. V sredinem četrtfinalu ga čaka težka naloga, saj se Nemec Aleksander Zverev v Melbournu kaže v najlepši luči doslej na turnirjih največje četverice.

Poklon Kobeju Bryantu

Največ pozornosti dvobojev osmine finale je vzbudil obračun med Nickom Kyrgiosom in Rafaelom Nadalom. Avstralec je navdušil s primernim vedenjem in si vsaj na začetku leta pridobil nekaj »kredita«, ki ga bo glede na dosedanjo kariero porabil prej ali slej. Pozitivnost ni bila dovolj, da bi Kyrgios, ki je v preteklosti Nadala in njegove najbližje zmerjal s številnimi žaljivkami, dvoboj obrnil sebi v prid. V podaljšanih igrah tretjega in četrtega niza je bil Nadal bolj zbran in se 41. v karieri uvrstil v četrtfinale turnirja največje četverice. »Bolj kot številke me zanima trenutno razpoloženje. In to je zelo dobro. Vsako leto, ko lahko prikažem svoje najboljše igre na največjih teniških stadionih, sem navdušen. Zmaga proti Nicku je bila težka. Tekmec je pokazal, zakaj je eden najobetavnejših igralcev, proti kateremu nikoli ne moreš razviti svoje igre, saj je zelo nepredvidljiv. K sreči sem ga kar dobro umiril,« se je veselil Rafael Nadal.

Številka ena svetovnega tenisa se je v nadaljevanju intervjuja po zmagi ozrl na svojega naslednjega tekmeca. »Proti Dominicu Thiemu me čaka še težje delo. Če bom želel napredovati v polfinale, bom moral pokazati najboljšo igro doslej. Počutim se dobro in sem pripravljen,« sporoča Nadal. Španec se je po težkem dvoboju priklonil tragično preminulemu športnemu junaku, košarkarju Kobeju Bryantu. »Ko sem se zbudil in slišal tragično novico, sem bil zelo potrt. Težko se je bilo zbrati za nadaljevanje dneva. Športni svet je izgubil enega največjih ambasadorjev vseh časov. Imel sem privilegij, da sem ga spoznal. O njem sem slišal le najboljše, večino od svojega dobrega prijatelja Paua Gasola,« se je enemu najboljših košarkarjev vseh časov poklonila španska teniška legenda.

Poti se ves čas križajo

Tudi v ženski konkurenci imajo Španci močnega aduta. To je Garbine Muguruza. Španka se v Avstraliji kaže v najlepši igralski luči, v kakršni je v preteklosti osvojila dva turnirja največje četverice. Zadnji dve leti ni našla prave igre, v Melbournu pa je v zadnjih dveh krogih povsem nadigrala igralki najboljše svetovne deseterice. Najprej je bila v tretjem krogu s 6:1, 6:2 boljša od Ukrajinke Jeline Svitoline, danes pa je s 6:3, 6:3 nadigrala Nizozemko Kiki Bertens.

Muguruzova novo športno pomlad doživlja s trenerko Conchito Martinez, ki jo je pred tremi leti popeljala do wimbledonske lovorike. Kasneje sta se njuni poti razšli, Španka pa je sodelovala s Francozinjo Sam Sumyk. Španki sta sodelovanje obnovili ob koncu lanskega leta, ko sta se za pet tednov odpravili na priprave v San Diego. Zanimivo je, da bo Muguruzova znova imela opravka s Sam Sumyk. Francozinja namreč trenira Rusinjo Anastasio Pavljučenkovo, četrtfinalno tekmico Garbine Muguruza.