Stefanos Cicipas iz tedna v teden kaže, v kako izvrstnega teniškega igralca se je razvil. Lani najobetavnejši mladi igralec na svetu se je v tej sezoni prebil na sklepni turnir najboljše osmerice v Londonu. Danes je ob Temzi igral fantastično in prvič v šestem medsebojnem dvoboju premagal Rusa Daniila Medvedeva. Enaindvajsetletni Grk se v več kot 100 minut dolgem dvoboju ni soočil niti z eno priložnostjo tekmeca za odvzem servisa, medtem ko je sam izkoristil eno od štirih.

»Ko sem leta 2010 prvič spremljal zaključni teniški turnir, sem si želel nekoč postati tudi sam del elite. V zadnjem času se vse dogaja zelo hitro,« priznava Stefanos Cicipas, ki je že pri 21 letih premagal vse tri najboljše teniške igralce – Rafaela Nadala, Rogerja Federerja in Novaka Đokovića. Današnja zmaga Grku ne pomeni veliko le zato, ker je tekmeca ugnal prvič, temveč tudi zato, ker z Medvedevom ne gojita posebnih simpatij. Letos sta namreč imela nekaj besednih obračunavanj, ki sodijo v sklop velikih tekmecev prihodnjega obdobja.

Hitro nov Thiemov izziv

Dominic Thiem je v uvodnem krogu skupinskega dela v skupini Bjorna Borga presenetil Rogerja Federerja, s šestimi zmagami najuspešnejšega igralca vseh časov ob zaključku sezone. Avstrijec je dobil že peti medsebojni dvoboj, izgubil pa je le dva. Dunajčan si je pripravil sijajno izhodišče za uvrstitev v polfinale. Thiema jutri čaka še težja naloga, saj se bo v večernem dvoboju pomeril z Novakom Đokovićem, prvim favoritom za končno zmago.

»Če želiš premagati Federerja, mora biti sestavljen ves mozaik. Zelo sem zadovoljen s svojo igro, predvsem z izvajanjem in vračanjem začetnih udarcev. Ti dve prvini sta v dvoranskem tenisu najpomembnejši,« pravi Dominic Thiem. »Ko sem v drugem nizu pri vodstvu s 6:5 serviral za zmago, nisem želel niti pomisliti, kaj bi bilo, če bi izgubil servis. V najtežjih trenutkih sem bil osredotočen le na svojo igro, kar se mi je obrestovalo,« je Avstrijec pojasnil zmagovito formulo. Thiem se je ozrl na drevišnji dvoboj z Đokovićem: »Igrati proti Novaku je v tem trenutku največji izziv. Kako dober je, je pred kratkim pokazal v Parizu. Kljub temu da ni igral svojega najboljšega tenisa, je prepričljivo osvojil turnir. V Londonu je bil Đoković proti Berrettiniju še boljši. Ostane mi zgolj, da se potrudim po najboljših močeh.«

Jannik Sinner potrjuje talent

Jannik Sinner je pred domačimi navijači v Milanu dokazal, da je ta čas najobetavnejši mladi igralec. Italijan je na sklepnem turnirju najboljše osmerice do 21 let v finalu s 4:2, 4:1, 4:2 premagal Alexa de Minaurja. Avstralec je v finalu izgubil že lani, ko je moral priznati premoč Grku Stefanosu Cicipasu. Osemnajstletni Sinner je najmlajši igralec elitne stoterice. Trenutno zaseda 95. mesto, v tej sezoni pa je napredoval za kar 450 mest. Sinner je v tej sezoni premagal številna uveljavljena imena svetovnega tenisa, izgubil pa je oba dvoboja z najboljšim slovenskim igralcem Aljažem Bedenetom. Ljubljančan na današnji lestvici še naprej zaseda 59. mesto. Blaž Rola je ohranil 139. mesto, a je bil blizu napredovanju po lestvici, saj je na turnirju serije challenger v Knoxvillu izgubil dvoboj z Američanom Tommyjem Paulom, potem ko Slovenec v podaljšani igri tretjega niza ni izkoristil zaključne žogice za zmago.

»Igrati pred domačimi navijači v Milanu je nekaj posebnega. Res sem dobro unovčil posebno povabilo organizatorjev. Za mano je najlepši teden,« se je veselil Jannik Sinner. Spomnimo, da sta se oba dosedanja zmagovalca sklepnega turnirja najboljše osmerice, Južnokorejec Chung Hyeon in Cicipas, dva meseca po zmagi v Milanu uvrstila v polfinale OP Avstralije v Melbournu.

Slovenski teniški igralki Kaja Juvan in Dalila Jakupović bosta ta teden v Tajvanu nadaljevali azijsko turnejo. Na turnirju serije challenger bosta igrala v Tajpeju. Kaja Juvan je šesta nosilka turnirja, jutri pa se bo v prvem krogu pomerila proti Britanki Emily Webley-Smith.