Le začetek jubilejnega 50. medsebojnega dvoboja med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem je bil razburljiv. Pravzaprav presenetljiv, saj je precej bolje začel Švicar. Vodil je s 4:1 in imel tri žogice za vnovičen odvzem servisa. Ni jih izkoristil, kot pri vodstvu s 5:3 ne servisa za niz. Podaljšano igro prvega niza je prepričljivo dobil Đoković ter se v nadaljevanju z zmago s 7:6 (1), 6:4, 6:3 suvereno uvrstil v osmi finale OP Avstralije. Vseh sedem dosedanjih je tudi dobil. Njegovo moč so doslej na OP Avstralije v finalu občutili Avstralec Jo-Wilfried Tsonga, štirikrat Škot Andy Murray ter dvakrat Španec Rafael Nadal. Kdo bo Đokovićev nedeljski tekmec, bo znano jutri, ko se bosta pomerila Avstrijec Dominic Thiem in Nemec Aleksander Zverev.

Povratek Đokovića ob pravem času

Za 27. zmago je Đoković proti zmagovalcu 20 turnirjev velike četverice potreboval dobri dve uri. »Vedel sem, da Federer ni povsem zdrav. Namesto da bi se ukvarjal s svojo igro, sem spremljal gibanje Federerja. Imel sem srečo, da sem izvlekel prvi niz,« je priznal Novak Đoković. »V nadaljevanju je bilo lažje, saj sem se strogo držal taktike,« je pojasnil Srb. V nedeljo bo v 26. finalu turnirjev za grand slam lovil 17. lovoriko, s katero bi se približal Rafaelu Nadalu (19 turnirskih zmag) in Rogerju Federerju (20).

Federer po dvoboju ni bil pretirano razočaran. Zavedal se je, da je bil Đoković preprosto boljši. Že po četrtfinalni zmagi proti Tennysu Sandgrenu, ko je rešil sedem zaključnih žogic, ni bil pretirano optimističen. Švicar je skušal presenetiti Đokovića na začetku, ga narediti živčnega, kar mu je le delno uspelo. »Imel sem svoje priložnosti na začetku dvoboja, a jih nisem izkoristil. In tudi če bi prvi niz dobil, bi bil še daleč od napredovanja v finale,« je po enajstem porazu na turnirjih velike četverice proti Novaku Đokoviću priznal Roger Federer.

Finale Muguruza – Kenin

Ženski finale v Melbournu je presenetljiv. V njem se bosta v soboto pomerili Sofia Kenin in Garbine Muguruza, 15. in 32. igralka sveta. Američanka je na žalost organizatorjev premagala številko 1 svetovnega tenisa Avstralko Asleigh Barty, Španka pa četrto igralko sveta Romunko Simono Halep. Polfinalni zmagi finalistk sta si bili podobni. Ne zgolj po rezultatu, obe sta namreč zmagali s 7:6, 7:5. Obe sta tudi reševali zaključne žogice tekmic. Sofia Kenin po dve v vsakem nizu. Prvi dve v podaljšani igri prvega, tretjo in četrto pri zaostanku s 4:5 v drugem nizu. Garbine Muguruza je v prvem nizu rešila štiri zaključne žogice – dve pri zaostanku s 5:6, dve pa v podaljšani igri. V drugem nizu je zaostajala s 3:5, dvoboj pa zaključila s štirimi zaporednimi igrami.

»Nikoli nisem pomislila, da sem v zaostanku. Ves čas sem se osredotočala le na naslednjo točko in igro. V nasprotnem primeru bi bil rezultat drugačen,« je zmagovito formulo opisala Garbine Muguruza, zmagovalka dveh turnirjev velike četverice. Španka je na zmagoviti poti premagala tri igralke najboljše deseterice – Jelino Svitolino, Kiki Bertens in Simono Halep. »Še pred dvema tednoma res ne bi pričakovala, da bi lahko osvojila turnir. Stvari pa se hitro spreminjajo in vse bolj sem samozavestna,« dodaja 32. igralka sveta, ki bo v soboto ob 9.30 na stadion Arthurja Asha prišla kot favoritka. »To je nepomembno. Šteje le prikazana igra,« odgovarja 26-letna Garbine Muguruza. Sofia Kenin pri 21 letih doživlja najlepše čase športne poti. Doslej je v Melbournu izgubila le en niz, in sicer v osmini finala proti 15-letni rojakinji Coco Gauff. »Tako neresnično se mi zdi vse skupaj. A verjamem vase tudi v najtežjih trenutkih. Opravičujem se vsem avstralskim ljubiteljem tenisa, ker sem premagala Asleigh Barty,« pravi Sofia Kenin.