Slišati je tudi ugibanja, da naj bi tudi ta projekt kljub obetavnemu začetku padel v vodo. V preteklih letih je namreč bilo nič koliko idej o tem, kaj storiti z opuščeno tovarno, a so drug za drugim propadali kot po tekočem traku. Vmes so propadali tudi objekti do stanja, kakršnemu človek skoraj ne more verjeti, v lanskem letu je del zapuščene upravne stavbe utrpel tudi požar.

Na podjetju Toming, ki je kupilo nekdanjo STT in jo porušilo, pravijo, da stvari kljub mirovanju na gradbišču tečejo dalje. Na zemljišču obsega približno 23.000 m2 bo zraslo nakupovalno središče po vzoru Supernove. Lokali, trgovine, prodajalne in parkirišča.

»Gradbišče trenutno miruje, ker so vsa dosedanja dela končana. Objekti so bili skladno z načrti in projekti porušeni, lokacija je v tej fazi očiščena. Zdaj tečejo dalje drugi postopki. Vložena je dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja in drugo,« pravijo.

Če bodo postopki končani v nekem normalnem času, bi bil projekt lahko zaključen že v letošnjem letu. V nasprotnem primeru pa bi nakupovalno središče zraslo v prihodnjem. Toming je edini vlagatelj projekta, omenja pa se povezava s trboveljsko občino. Ob pločniku vzdolž glavne mestne ceste, ki teče tik mimo zemljišča, občina načrtuje kolesarsko stezo. Gre za občinski projekt, vendar v podjetju pravijo, da je stvari možno izvesti tudi skupno.

Sgraffito shranjen

Kljub govoricam vsaj za zdaj tudi še ni dokončno oziroma nič natančneje znanega o tri krat šest metrov velikim sgraffitom avtorja Maksa Kavčiča, ki je od leta 1953 krasil steno ene od sejnih sob upravne stavbe nekdanje STT. Če spomnimo, je novi lastnik in izvajalec projekta v dogovoru z občino in kulturnim ministrstvom v lanskem letu začasno ustavil dela na upravni stavbi. Strokovne ekipe ministrstva so restavrirale sgraffito in ga razdeljenega na šest fragmentov ter ustrezno konserviranega prestavile drugam. Znamenita stenska slika ima kulturni in tudi spominski pomen tako za Trbovlje kot tudi slovensko umetnost nasploh. V času restavriranja in kasnejšega hranjenja sgraffita so v iskanju rešitve bile podane tudi ideje, da bi po zgraditvi nakupovalnega središča dobil svoj prostor na eni od tamkajšnjih vidnih lokacij. Zaradi njegove velikosti in tudi kulturno spomeniškega varstva bi tu bil na ogled tudi kot spomin na nekdanjega industrijskega giganta. Sgraffito je trenutno ustrezno spravljen in za zdaj, vsaj kolikor je znano, še ni odločeno, kako bo z njim v prihodnje.