V občini Brežice se letos in prihodnje leto po napovedih župana Ivana Molana obeta bistveno več naložb, kot jih je bilo v lanskem, povolilnem letu, ko so proračun sprejeli šele sredi leta. Proračuna za leti 2020 in 2021 sta bila v prvem branju že sprejeta, trenutno sta v fazi usklajevanja predlogov, a kljub temu je znano, da bo naložb za 15 do 18 milijonov evrov na leto.

Med največjimi naložbami Molan izpostavlja nadaljevanje obnove železnega mostu, enega najbolj znanih simbolov Brežic. Obnova 114 let starega in 114 metrov dolgega železnega mostu čez Savo, ki je za ves promet zaprt od decembra 2016, je pri koncu. Občina je za obnovo odštela 1,1 milijona evrov. Sprva je predvidevala, da bo dovolj zgolj peskanje in barvanje mostu in da bo strošek približno trikrat manjši. Toda natančnejši strokovni pregled je pokazal, da most potrebuje temeljito sanacijo, saj je spodnji del konstrukcije rja že dodobra načela. Stroka je ocenila, da sta ogroženi trdnost in nosilnost mostu, zato je bilo treba zamenjati večino železne konstrukcije pod voziščem.

Drugi del mostu, dobrih 66 metrov dolga železna konstrukcija čez Krko, pa naj bi bila v nekoliko boljšem stanju, a je po oceni stroke prav tako potrebna obnove. Kot dodaja Molan, občina že pripravlja razpis za izbiro izvajalca. Tako naj bi bila dela na mostu, ocenjena na 700.000 do 800.000 evrov, končana še letos, najpozneje spomladi prihodnje leto pa naj bi po obeh mostovih spet stekel promet.

Letos naj bi začeli obnavljati tudi leseni most v Cerkljah ob Krki. ds