To bodo skušali storiti z istim kadrom kot na zadnjih tekmah v Nemčiji. Triinštiridesetletni Kranjčan na čelu A-reprezentance Gorazd Bertoncelj bo v četrtek v Zakopane odpeljal Petra Prevca, Anžeta Laniška, Domna Prevca, Timija Zajca, Ceneta Prevca in Roka Justina. Še prej pa bodo Bertoncljevi varovanci, ki bodo v takšni zasedbi na tekmah svetovnega pokala skakali tudi na Japonskem v Sapporu, trenirali v Kranju.

Glavni trener slovenske ekipe je takole strnil vtise preteklega konca tedna v Nemčiji: »Z zadnjo tekmo smo zelo zadovoljni, četudi smo imeli v Domnu in Petru v ognju še dve močni orožji v igri. Ampak kljub temu sta vsaj Timi Zajc in Anže Lanišek skočila odlično.«

Predvsem 19-letnik iz Hramš je presenetil s tretjim mestom, daleč najboljšo uvrstitvijo sezone. Kot glavni razlog Bertoncelj navaja nove smuči, ki Zajcu očitno zelo ustrezajo. »Skupaj smo se posvetovali in odločili zanje. Hitro smo ukrepali in pravočasno našli smuči. Po Predazzu smo te smuči testirali, da so bile pripravljene za tekmi v Nemčiji. Takoj je začutil, da se smuči drugače odzivajo po odskočni mizi, posledično je lahko tudi tehnično bolje izvedel tisto, kar smo načrtovali,« je še dodal Bertoncelj.

Zajc je dobil tudi nov dres, kar je dodatno pripomoglo k napredku v sezoni, ki je bila doslej povprečna. »Timi je malce občutljiv pri tehniki glede na smuči in dres, zato moramo pri njem vedno zadeti z opremo, da jo začuti in lahko izvede tehniko, ki jo je že izvajal,« je o mladeniču sklenil Bertoncelj.

S težavami se je na drugi strani spopadal Peter Prevc. Sam je sicer izpostavil nove težave, ki so se mu pojavljale v Nemčiji. »Vsakič, ko misliš, da si eno stvar popravil, se pojavi druga napaka, ki te začne gristi. Ta zadnji vikend ni bil ravno po pričakovanjih. Videti je dobro, a rezultati tega niso pokazali. Pogovorili smo se in verjamem, da bo šlo spet bolje,« je o težavah govoril trenutno najstarejši član reprezentance.

Z njim pa se ni strinjal Bertoncelj, ki je dodal: »V Neustadtu Peter na tekmah ni delal nobenih takih grobih napak, da bi rekli, da je to odločilno pripomoglo k takim rezultatom. Tam so mu v vsakem skoku zmanjkali do trije metri, tudi v nedeljo je imel veliko vetrovnega odbitka in potem si, kjer si. Kakšne grobe napake pa ni bilo.«

Skakalci bodo v petek v Zakopanah opravili kvalifikacije (ob 18. uri) za nedeljsko posamično tekmo, ki bo na sporedu ob 16. uri. V soboto pa bo pred številnimi poljskimi pristaši smučarskih skokov na vrsti še ekipna tekma z začetkom ob 16.15.