Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj je načrtoval, da bodo tekmi svetovnega pokala v Rašnovu v Romuniji izpustili udarni aduti slovenske reprezentance Peter in Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek in Anže Semenič, vendar se je najstarejši iz dinastije Prevc odločil za drugačno pot, ker je pač želel tekmovati. Očitno se je 27-letni Peter Prevc odločil pravilno, saj je na današnji tekmi osvojil četrto mesto. S tem je izenačil svojo drugo najboljšo uvrstitev v letošnji zimi (boljši je bil le na drugi tekmi v Engelbergu z drugim mestom) in se utrdil na osmem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala kot najboljši Slovenec.

Dosežka se je zelo razveselil, potem ko je bil na poletih na Kulmu 33. in 20. »Super dan zame. Četrto mesto je odlična uvrstitev. Skoki so bili zelo dobri. Izvedbo sem lepo stopnjeval od prvega skoka v Romuniji, zato grem v sobotno tekmo zelo samozavestno,« je nastop ocenil Peter Prevc, ki je bil četrti že po prvi seriji. Zanj je že od začetka reprezentančne kariere značilno, da potrebuje več skokov za prilagajanje na skakalnico in na letalnici Kulm je bilo očitno, kako je manjkal trening dan pred tekmo, ki ga je odpihnil premočan veter.

V slovenski reprezentanci, ki jo v Romuniji vodi Igor Medved, glavni trener reprezentance B, so bili ob kapitanu Petru Prevcu še trije nasmejani obrazi. Žiga Jelar je z 12. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri v svetovnem pokalu. »Veselim se novega mejnika, a skoki še zdaleč niso popolni. Upam, da jih bom pokazal že na sobotni tekmi,« je bil jedrnat Žiga Jelar. Rok Justin je s 16. mestom izenačil svoj najboljši dosežek, Cene Prevc pa je z 21. mestom nadaljeval pridno zbiranje točk v svetovnem pokalu. Razočaran je bil le Jurij Tepeš, ki se kot rojeni letalec na majhni napravi ni znašel in je zasedel zadnje, 50. mesto. »Zelo smo zadovoljni z uvrstitvami in tudi tehnično izvedbo skokov. Vsi imajo še rezerve v izvedbi, zato gremo zelo optimistični v novo tekmo,« je povedal Igor Medved, medtem ko selektor Bertoncelj s preostalim delom reprezentance trenira doma in testira opremo pred finišem sezone s tekmami v Lahtiju, na norveški turneji in svetovnim prvenstvom v poletih od 19. do 22. marca v Planici.

Trojica, ki je zasedla oder za zmagovalce, je bila razred zase pred skromnim številom gledalcev. Na majhni napravi, na kateri je rekord 101 meter, je izkoristila svojega najmočnejšega aduta – izjemno moč v nogah. Nemec Karl Geiger je dosegel tretjo zmago v sezoni, vse ima na srednjih skakalnicah. Slavil je že na obeh preizkušnjah v Predazzu, kjer je bila tekma na srednji napravi, ker je z velike plaz odnesel sneg. Njegov Rojak Stephan Leyhe je unovčil dobro formo, Avstrijec Stefan Kraft pa je potrdil sloves trenutno najboljšega skakalca v svetovnem pokalu. V Rašnovu, ki gosti svetovni pokal, ker je organizacijo zavrnil Iron Mountain v ZDA, bo jutri ob 12.45 še ena tekma.

Veter je odpihnil današnji trening in kvalifikacije skakalk v Ljubnem ob Savinji, ki devetič gosti žensko karavano svetovnega pokala. Skočilo je 17 skakalk, nato pa je vodstvo tekmovanja odpovedalo program. »Tako močnega vetra nismo pričakovali. Napoved je bila drugačna. Težava je bila, ker je veter spreminjal smer. Ker je najbolj pomembna varnost tekmovalk, se je žirija odločila pravilno,« je povedal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič. Po novem sporedu bo jutri ob 10. uri ena serija za trening, ob 11.30 ekipna tekma (za Slovenijo bodo tekmovale Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Katra Komar), v nedeljo ob 10. uri pa kvalifikacije za tekmo posameznic, ki se bo začela ob 11.30.