»Zame se je sezona šele začela,« je izstrelil slovenski smučarski skakalec Timi Zajc, ki je v nedeljo v Titisee-Neustadtu osvojil tretje mesto. Znova je nasmejan, potem ko je na tekmi končno naredil takšne skoke, kot si jih je želel vse od začetka sezone. Potem ko je na 13 tekmah kar šestkrat ostal brez točk svetovnega pokala, je bil na preizkušnjah na jugozahodu Nemčije z desetim in tretjim mestom najboljši Slovenec. Skrivnost končnega vzleta med najboljše, kjer bil lani, je v zamenjavi smuči in dresa. Odločitev je sprejel po posvetu skupaj s trenerji, potem ko druge rešitve ni bilo več. Iz skladišča je vzel smuči, ki so mehkejše, model pa je povsem enak, kot ga je imel v lanski zimi. »Te smuči so bile narejene poleti, a je z njimi naredil le nekaj skokov. V prvem delu sezone je skakal s tršimi smučmi, ki so poleti delovale dobro. Težava je, ker se isti model smuči poleti ob toplem vremenu obnaša drugače kot pozimi, ko je mraz in piha vzgonski veter. Tudi nov dres je bil dodana vrednost, vse skupaj pa je vplivalo na njegovo samozavest in motivacijo. Timi je zaradi svoje tehnike zelo občutljiv za dres in smuči, zato je treba pri njem vedno zadeti z opremo. To je pogoj, da lahko uveljavi svoj izjemen občutek za letenje,« je pojasnil selektor Gorazd Bertoncelj.

»Prva dva skoka z novimi smučmi v Planici sem imel takšne težave, da sem že skoraj obupal. Po petih skokih se je pokazalo, da je vse veliko boljše takoj, ko zapustim odskočno mizo, nato sem dobil še potrditev na tekmi. To je oprema, s katero po zraku pridobivam metre in sem konkurenčen najboljšim tudi takrat, ko vetrovne razmere niso najboljše. Pozno smo našli rešitev v smučeh, zdaj pa se veselim prav vsake tekme. Če bom odslej vsakič uvrščen med deset, bom zelo zadovoljen,« razlaga 19-letni Zajc, ki je presenetil vse, potem ko je bil v kvalifikacijah v Neustadtu šele 46. med 51 skakalci. »Razlog ni bil le star dres, ker novi, ki je po barvi in kroju prilagojen povsem mojim značilnostim skakalne tehnike, v kvalifikacijah še ni bil povsem nared, ampak tudi večja napaka v glavi,« je pojasnil težave v kvalifikacijah mladi as iz Hramš. Včeraj popoldne je treniral v Kranju, danes bo skupaj z brati Petrom, Domnom in Cenetom Prevcem, Laniškom in Justinom odpotoval v Zakopane na Poljskem, kjer bo v soboto moštvena in v nedeljo tekma posameznikov. Obeta se izjemen spektakel, saj sta bili tekmi v Zakopanah razprodani, še preden je konec tedna Dawid Kubacki zmagal na obeh tekmah v Neustadtu.

Peter Prevc je z devetim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, a minuli konec tedna ni bil zadovoljen z 22. in 18. mestom, potem ko je bil v kvalifikacijah četrti. »Na tekmah je delovalo tako, kot da so drugi stopili na plin, jaz pa sem dal v ler. Po tekmi sem se počutil, kot bi šel v trgovino iskat nekaj, česar nimajo na policah,« je bil slikovit Peter Prevc, ki je pred zahtevnim izzivom, saj mora zamenjati uničene skakalne čevlje, ki jih je uporabljal od začetka novembra.