Skakalnica v Saporu na Japonskem velja za eno najljubših prizorišč svetovnega pokala med slovenskimi smučarji skakalci. Na njej so še pod selektorjem Goranom Janusom dvakrat slavili trojno zmago, kar šest uvrstitev na zmagovalne stopničke pa je na njej vpisal Peter Prevc. Danes je bil s četrtim mestom blizu še sedmim, a mu je uspeh preprečil domačin Rjoju Kobajaši. Še večji osmoljenec je bil dan prej njegov brat Domen, ki se mu je tretje mesto izmuznilo za vsega 1,3 točke.

Petra Prevca rezultat navdaja s samozavestjo

Slovenski orli so dobro formo s kvalifikacij znali uspešno prenesti na obe tekmi. To še posebej velja za nedeljsko, ki je v finalu postregla z zelo spremenljivimi vremenskimi pogoji. Močan sneg se je na polovici serije umaknil soncu, ugodne vetrovne razmere pa je izvrstno izkoristil Peter Prevc in s 13. mesta po prvi seriji napredoval vse do četrtega. »Za mano je odlična tekma. Naredil sem dva zelo dobra skoka. Zlasti drugi je bil vrhunski in mi je omogočil, da sem močno napredoval. To me navdaja s samozavestjo za nadaljnje tekme,« je bil zadovoljen Peter Prevc.

Uspeh najstarejšega od bratov Prevc sta zaokrožila reprezentančna kolega Timi Zajc in Anže Lanišek. Oba sta v finalni seriji pridobila po eno mesto in končala na sedmem oziroma enajstem mestu, med dobitniki točk pa se je s 23. mestom znašel tudi Domen Prevc. Ta tako ni ponovil zelo solidnega dosežka s sobotne tekme, ko je v finalu pridobil kar enajst mest in zaostal le za najboljšo trojico. »Z nastopi smo zelo zadovoljni, rezultati so še boljši kot v soboto. Peter je v finalu opravil odličen skok, tudi Timi je naredil dva zelo dobra skoka, zasluženo pa se je v prvi deseterici znašel še Anže. Malce se je nastop ponesrečil Domnu. V prvi seriji je napravil slabši skok, v drugi pa ni pretirano dobro odskočil. Premalo je bilo hitrosti v drugem delu in zato tudi bistveno slabši rezultat kot v soboto,« je zelo soliden ekipni uspeh svojih tekmovalcev v Saporu pokomentiral selektor Slovenije Goran Bertoncelj.

Kraft slekel rumeno majico Geigerju

S prikazanimi skoki na Japonskem je lahko izredno zadovoljen Avstrijec Stefan Kraft. Ta je moral na prvi tekmi premoč priznati le presenetljivemu zmagovalcu, Japoncu Jukiji Sato, na drugi pa je povsem zasenčil konkurenco. Z dvema skokoma, dolgima 139 metrov, je bil od drugouvrščenega Nemca Stephena Leyheja boljši za kar 21,1 točke. »Obožujem to skakalnico. V Saporu vedno skačem odlično, moj nastop na drugi tekmi pa je bil najboljši v tej sezoni. Glede na to, da skakalci pred mano niso imeli najboljših pogojev, se je meni nasmehnila sreča in uspela sta mi dva popolna skoka. Vse se mi je izšlo po načrtih,« je bil presrečen Stefan Kraft, ki je v Saporu dvakrat slavil že lani, skupno pa ima na tej skakalnici že sedem stopničk.

Šestindvajsetletnik je sicer prišel do svoje 18. zmage v svetovnem pokalu, a komaj druge to sezono po decembrski v Nižnjem Tagilu. Kljub temu je že v soboto rumeno majico vodilnega slekel Nemcu Karlu Geigerju, pred katerim ima zdaj 63 točk prednosti.

Nepazljivost Eme Klinec ob pristanku

Rumeno majico vodilne si v ženski konkurenci po tekmah v Oberstdorfu po novem lasti tudi Kraftova rojakinja Chiara Hölzl. Dvaindvajsetletnica je na obeh preizkušnjah konec tedna pristala na najvišji stopnički zmagovalnega odra in v skupnem seštevku svetovnega pokala z vrha sklatila Norvežanko Maren Lundby. Vse skupaj je kronala še z rekordom skakalnice, potem ko je v soboto dosegla daljavo 141,5 metra.

V slovenskem taboru so lahko zadovoljni predvsem s prikazanimi skoki skakalk na prvi tekmi. Najboljši izid je s petim mestom uspel Niki Križnar, njen uspeh pa je z desetim mestom dopolnila Ema Klinec. Najstnica bi lahko bila še višje, če v finalni seriji ob pristanku ne bi bila nepazljiva in izgubila ravnotežje. »To je bila čisto moja napaka, trenutek nepozornosti. Nova izkušnja. K sreči sem cela,« je dejala Ema Klinec, ki je na padec zelo hitro pozabila, saj je bila že dan pozneje z 12. osvojenim mestom najboljša Slovenka.