Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc se je zbudil iz tekmovalnega sna in v Črnem gozdu na jugozahodu Nemčije prvič v sezoni stopil na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Obetavni devetnajstletnik je na tretjem mestu zaostal le za nepremagljivim poljskim asom Dawidom Kubackim in lanskim zmagovalcem svetovnega pokala Rjojujem Kobajašijem, ki je bil v napetem boju za zmago prekratek za pičle tri desetinke točke. Kubacki je minuli konec tedna slavil na obeh tekmah in napovedal evforijo pred prihajajočima preizkusoma v Zakopanah na Poljskem. Kobajašiju v uteho ostaja denarna nagrada v višini 25.000 evrov, ki jo je prejel za najboljši seštevek petih skokov v treh dneh.

Zajc: Zelo sem užival v zraku

Po petkovih kvalifikacijah nič ni kazalo, da bi se Timi Zajc lahko vmešal v boj za najvišje položaje, saj je pristal povsem na repu konkurence. Znova se mu je odvrtel film letošnje zime, v kateri na tekmah svetovnega pokala nikakor ni našel prave forme. Po spodbudnih dosežkih med poletjem je na velikem odru kmalu ugasnil pod težo visokih pričakovanj. Očitno je bilo za njegovo samozavest zelo pomembno, da je v soboto po dolgem času z desetim mestom nakazal odločilen premik tudi v psihološkem smislu. »Po dveh dobrih skokih grem lahko naprej bolj mirno,« je ocenil Timi Zajc in dan kasneje pokazal razkošen talent. V finalni seriji je silovito napadel s sedmega mesta ter navdušil z dolgim in tehnično dovršenim skokom. S tretjo uvrstitvijo na stopničke v karieri je postal najprijetnejše presenečenje nedeljske tekme, moštveni uspeh slovenske reprezentance pa je s šestim mestom potrdil Anže Lanišek.

»Zelo sem zadovoljen, da sem spet na stopničkah. Izboljšal sem skoke in ujel pravo formo. Zelo sem užival v zraku,« je bil kratek, a vzhičen komentar Timija Zajca, ki je Sloveniji priskakal četrto uvrstitev na zmagovalni oder v letošnji sezoni. Zajc očitno najbolje skače po novem letu, saj je bil lani ob koncu januarja drugi v Sapporu, kmalu zatem pa je slavil na poletih v Oberstdorfu. Reprezentanca je imela po njegovem skoku v finalni seriji na vrhu skakalnice še Domna Prevca, a je z neposrečenim drugim skokom povsem pokvaril vtis, potem ko je bil po prvi seriji na petem mestu. Očitno je pregorel v boju za stopničke in s prepoznim odskokom po težavah na hrbtišču skakalnice končal šele na 27. mestu.

»S tretjim in šestim mestom smo dosegli izvrstna rezultata. Tako Zajc kot Lanišek sta svoje delo opravila z odliko. Zajc je imel precej zahtevne vetrovne razmere. Domen Prevc je imel v drugi seriji malce smole na zaletišču, zato ni mogel izvleči več,« je ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj, ki je pohvalil tudi Petra Prevca (18. mesto) in njegovega brata Ceneta (19.), ki sta nekoliko popravila vtis po sobotni preizkušnji.

Pred zadnjimi enajstimi postajami letošnje zime se obeta ogorčen boj za zmago v svetovnem pokalu. Po polovici sezone rdečo majico vodilnega tekmovalca še vedno nosi nemški skakalec Karl Geiger, a mu konkurenca diha za vrat. Četverico vodilnih tekmovalcev namreč loči le 132 točk. Geiger je na domačih tleh s petim in dvanajstim mestom še ubranil vodstvo, a se lahko marsikaj spremeni že na spektakularnem prizorišču v Zakopanah, kjer bo pod največjim pritiskom domači izzivalec Kubacki.

Skromne skakalke na Japonskem

Daleč od vrha so bile slovenske skakalke ob gostovanju na Japonskem v mestu Zao, kjer so se na sobotni ekipni preizkušnji uvrstile na skromno peto mesto. Avstrijke so z veliko prednostjo slavile pred Japonsko in Norveško. »Pohvalim lahko Emo Klinec in Niko Križnar, ki sta delovali odlično, a je bilo to premalo za boj za stopničke. Bili smo blizu, a nismo pokazali vsega, česar smo sposobni,« je povedal glavni slovenski trener Zoran Zupančič.

Dan kasneje so se skakalke pomerile še na posamični preizkušnji, ki jo je dobila Eva Pinkelnig iz Avstrije. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je na točko zaostanka približala vodilni Norvežanki Maren Lundby. Nika Križnar je bila z osmim mestom najboljša slovenska predstavnica: »Lepa tekma, čeprav se zavedam, da lahko izboljšam še veliko elementov. Težave imam predvsem na mizi, v zraku pa imam probleme s premikanjem rok.« Dekleta ob koncu tedna čaka pot v Rašnov v Romunijo.