Slovensko zastopstvo, brez kvalifikacij uvrščeno neposredno na letošnji prvi teniški turnir največje četverice v po požarih in dimu že skoraj čistem ozračju Melbourna – Tamara Zidanšek, Polona Hercog in Aljaž Bedene – je dobilo zelo dobro najavno oceno, saj jih organizatorji ne uvrščajo več med »prvokrogaše«, pač pa v trdno zgradbo turnirja. Zlasti Bedeneta, ki je imel že na zadnjem lanskem grand slamu v New Yorku opazne možnosti za zmago proti Nemcu Aleksandru Zverevu (lani se je Ljubljančan prav z njim pomeril v prvem krogu OP Avstralije), ki sodi ob Daniilu Medvedjevu, Denisu Šapovalovu, Stefanosu Cicipasu in Dominicu Thiemu v krog tako imenovane NextGen (nove generacije), ki naj bi z vrha lestvice ATP končno pregnala sveto trojico – Rafaela Nadala, Novaka Đokovića in Rogerja Federerja.

Polona Hercog je zaradi težav s hrbtom po odločitvi trenerja in spremljevalca Željka Krajana izpustila januarske turnirje in v Melbournu trenira že nekaj dni. V prvem krogu jo čaka nepostavljena Švedinja Rebecca Peterson, ob morebitni zmagi pa Mariborčanka napoveduje oster bolj proti prvi igralki turnirja, domačinki Ashleigh Barty. Optimističen je tudi Zoran Krajnc, trener Tamare Zidanšek, saj je njegova varovanka po zimskih treningih na Ptuju, v Zagrebu in Barceloni naredila velik korak naprej tako v športnem kot v zasebnem dozorevanju. V prvem krogu bo njena nasprotnica manj znana Južnokorejka Na Lae Han, ki v Melbournu nastopa na povabilo organizatorja. Lani je Zidanškova pustila všečen vtis, ko se je v drugem krogu dobro upirala Japonki Naomi Osaki, letos lahko podvig nadgradi proti slavni in neponovljivi Sereni Williams.

Precej nepričakovano ima Aljaž Bedene v Avstraliji hude težave s časovno razliko in ga daje nespečnost. »Čeprav mi v Melbournu nikdar ni šlo, bi rad letos prekinil tradicijo, ne bom razmišljal visoko, temveč le o naslednjem krogu,« realistično razmišlja Ljubljančan, ki bo uvodni dvoboj odigral proti Avstralcu Jamesu Duckworthu. Ta je v Melbournu znan predvsem po maratonskem dvoboju, ki sta ga z Blažem Kavčičem na OP Avstralije odigrala leta 2013 pri temperaturi nad 40 stopinj Celzija. Takrat je slavil zmago povsem izčrpani Slovenec.

Na pripravljalnih turnirjih pred Melbournom je prišlo do neuspešne bitke pri nadziranju čustev pri celotni obetavni mladi generaciji, najočitneje pri Zverevu in Cicipasu. Poznavalci razmer so nemudoma s prstom pokazali na očeta igralcev, oba naj bi bila sinovoma zdaj že bolj breme kot pomoč. Boris Becker je za rojaka Zvereva kar naravnost povedal, da zadnji dve leti samo nazaduje, medtem ko je Đoković najbližje zlati trojici postavil Avstrijca Dominica Thiema.

Povsem drugače je pri ženskah, kjer bi se rada mama Serena Williams po enaindvajsetih letih (prvič je v Melbournu zmagala leta 1999) z zmago izenačila z legendarno Margaret Court in se zapisala med nesmrtne. Avstralci bi ženski teniški vrh seveda radi podarili svoji Asleigh Barty, zmagovalke lanskih grand slamov Melbourna (Naomi Osaka), Wimbledona (Simona Halep) in New Yorka (Bianca Andrescu) pa ji ga ne bodo dale kar tako. Je pa vrh ženskega tenisa trenutno tako razprt, da se lahko na vrhu nenadoma pojavi čisto novo ime!