Avstralski organizatorji se v želji, da bi karseda nemoteno izvedli prvi koledarski turnir velike četverice v tenisu (Australian Open v Melbournu), igrajo z zdravjem udeležencev in osebja. Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini se je bistveno poslabšala kakovost zraka številnih velikih avstralskih mest. V Melbournu so v torek, ko je bil na sporedu prvi krog teniških kvalifikacij, mestne oblasti poročale o razmerah, ki predstavljajo resno nevarnost za zdravje. Občanom so svetovali, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata ter domačim živalim omejijo gibanje na prostem. Odpovedane so bile celo konjske dirke, po drugi strani pa so športniki v takšnih razmerah s krajšo zamudo vseeno stopili na teniška igrišča, kjer so pričakovano igrali na meji svojih zmogljivosti. Maloštevilni gledalci so jih spremljali z masko na obrazu.

Bolečine v prsih, omotica, napadi kašlja

Večina medijev je sprva poročala ravno o slovenski predstavnici Dalili Jakupović, ki je zaradi težav z dihanjem predala tekmo prvega kroga kvalifikacij. Proti Švicarki Stefanie Vögele je že vodila z nizom prednosti, a je zaradi napada kašlja in omotice po slabih dveh urah igranja sodniku sporočila, da ne more nadaljevati dvoboja. »Nimam astme, prav tako sem vedno rada igrala v vročini. Ustrašila sem se, da se bom zgrudila. Igrati v takšnih razmerah zagotovo ni zdravo, prepričana sem bila, da ne bomo igrali, a prave izbire nismo niti imeli.« Sledili so številni medijski odzivi z informacijami o onesnaženosti zraka in incidentih na drugih prizoriščih. Kanadčanka Eugenie Bouchard je recimo med tekmo s Kitajko You Xiaodi zaradi bolečin v prsih zahtevala zdravniški odmor. Zakrožile so tudi fotografije povsem izčrpanega domačina Bernarda Tomića, na tekmi med Blažem Kavčičem in Jayem Clarkom pa se je zunaj igrišča zgrudil mladi pobiralec žog. Na pomoč sta mu priskočila kar igralca.

Ne glede na vse pozive, kritike in alarme so avstralski organizatorji nato tudi včeraj vztrajali pri tem, da se turnir igra. Še naprej so obljubljali, da spremljajo kakovost zraka in da lahko sodniki ustavijo dvoboje, če precenijo, da morajo zaščitili zdravje igralcev. »Veljajo podobna pravila kot v primerih ekstremne vročine in dežja,« je bilo slišati. Slišali smo tudi, da menda sodelujejo tudi z meteorologi, Nasa pa medtem poroča, da so obsežni avstralski požari sprožili nenavadno veliko tako imenovanih pirokumulonimbusnih dogodkov oziroma »ognjenih neviht«. Zaradi teh neviht, ki so posledica izjemne vročine in suše, se je dim dvignil tudi do 17 kilometrov visoko, »v stratosfero, od koder lahko potuje na tisoče kilometrov in vpliva na ozračje po vsem svetu«. Občutno poslabšanje zraka so že zaznali na Novi Zelandiji, prav tako so spremembe v ozračju opazili na območju Južne Amerike, predvsem v predelih Čila in Argentine. Dim bo po podatkih Nase Zemljo obkrožil vsaj enkrat, do 8. januarja je je prepotoval že polovico.

Velika črna pika avstralskemu tenisu

V luči takšnih podnebnih dogodkov so avstralski organizatorski mojstri z direktorjem turnirja Craigom Tileyjem na čelu predviden začetek drugega dne včeraj zaradi onesnaženega zraka vendarle prestavili na popoldanski čas. Pri tem so jim jo na srečo tistih na igrišču zagodle še nevihte, ki so predvidene tekme dokončno preložile na danes. Med prestavljenimi je tudi dvoboj Slovenke Kaje Juvan. Padavine niso odplaknile le tenisa, pač pa so opazno izboljšale razmere v ozračju in krepko spustile temperature, ki so se s 37 stopinjami Celzija že približevale minulim povprečnim turnirskim razmeram. »Razmere bodo odvisne od vetrovnih razmer in tega, ali bodo požari vztrajali,« je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila Christine Jenkins, profesorica respiratorne medicine z Univerze Novi Južni Wales. »Brez dvoma obstaja resna grožnja, da se bodo požari znatno poslabšali, s tem pa tudi onesnaženost zraka.«

Organizatorji so torej do zdaj očitno spremljali drugačno vremensko sliko kot drugi. Povedano drugače – ATP ima svoj lasten urnik, ki pa ga preočitno bolj kot zdravje športnikov in osebja diktira dobiček. Omeniti velja, da je grand slam v Melbournu od leta 2015 najbolj obiskan teniški turnir na svetu. Lani so tam spodaj podrli lasten rekord, ko so na tribunah prešteli nekaj več kot 796.000 teniških navdušencev, ob tem pa je letošnji nagradni sklad težak neverjetnih 71 milijonov dolarjev. Od turnirja leta 2007 so ta znesek več kot potrojili. Tudi sicer je bilo za igralce zunaj finančnih nagrad v preteklosti odlično poskrbljeno. A ne glede na to in ne glede na vremensko sliko v prihodnje so si Avstralci prislužili ogromno črno piko. »Bomo morali počakati, da se zgodi nekaj slabega?« se je med mnogimi ogorčenimi udeleženci na twitterju spraševala igralka Elina Svitolina. Ukrajinka je jasno povzela bistvo – tenis se lahko prestavi, povrniti zdravja po drugi strani ne gre.

Ne nazadnje imajo Avstralci tam spodaj v svojem prečudovitem športnem kompleksu Melbourne Park po lastnih navedbah na voljo tri moderna igrišča s premično streho in osem notranjih igrišč. Zakaj jih še niso aktivirali, pa je v resnici retorično vprašanje.