Ko so v Melbournu padle prve zares debele kaplje dežja, je slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek po točno uri in sedmih minutah igre visoko dvignila obe roki v znak zmage z dvojnim 6 proti 3 nad Južnokorejko Na Lae Han. Ta si je nastop v glavnem turnirju prislužila na azijsko-pacifiškem turnirju, na katerem zmagovalki podelijo posebno povabilo organizatorjev odprtega prvenstva Avstralije, tako imenovani wild card.

Zidanškova se je s Hanovo pomerila že pred dvema letoma v Perthu in jo prav tako premagala, čeprav so njene žoge precej težke, saj je levičarka, ki tako bekhend kot forhend igra z obema rokama. To je v poklicnem svetu tenisa res redkost. Podobno sta nekoč igrali proslavljena Monika Seleš in Francozinja Marion Bartoli. Ker so smeri odbitih žogic pri dvoročnem igranju obeh osnovnih udarcev nepredvidljive, se je naša igralka na začetku dvoboja malce lovila. V prvih igrah sta si nasprotnici izmenjaje odvzemali servis, potem pa je Slovenka končno vzela vajeti v svoje roke.

Verjetno še nikoli v Melbournu ob igrišču ni bilo toliko slovenskih navijačev. Več kot dvajset se jih je zbralo, niso bili glasni kot v Planici, vendar dovolj za zmago. Na tribuni je bil tudi Blaž Kavčič, ki je bil na treningu dan pred zmago sparingpartner Tamare Zidanšek. Ljubljančan je po porazu v kvalifikacijah ostal v Melbournu, kjer so dobri pogoji za trening, in čaka na nastop na challengerju v Launcestonu na Tasmaniji v začetku februarja. Dvoboj Zidanškove in Hanove si je v živo ogledala tudi Saška Rifl, nekdanja košarkarica, ki ima z možem Sinišem Večićem v Ljubljani priljubljena teniška igrišča Savsko naselje. V Avstralijo je pripotovala z moževo nečakinjo Alexsandro Vecic, ki bo v Melbournu nastopila v mladinski konkurenci kot novi up Nemčije, kjer ima njen oče Srdjan teniško šolo.

Seveda je bila Zidanškova po zmagi izjemno razpoložena in z mislimi že pri drugem krogu, v katerem jo čaka Serena Williams. »Nikoli si nisem predstavljala, da se bom kdaj pomerila z njo. Mislila sem, da bo prej nehala nastopati, kot se bom sama povzpela tako visoko na lestvici WTA, da bi dobila priložnost igrati z njo. Zdaj se bom pa vedno lahko pohvalila, da sem igrala s Sereno, ki je že zdaj nesmrtna teniška legenda. Najbrž se bova pomerili v slavni Rod Laver areni, zato moram res pokazati vse, kar znam. Bomo videli, kaj bo. Vse je mogoče. Ničesar nimam zgubiti,« je dejala Tamara Zidanšek.

Konjičanka se v Melbournu počuti dobro, ima novega opremljevalca, zadovoljna je še bolj, ker je stalnica v njeni ekipi postal tudi fant Luka Skalič. Bivši športnik, nogometaš Mure, ji je v pomoč predvsem pri kondicijskih pripravah in ogrevanju pred treningi ter tekmami. 22-letnica je čedalje bolj samozavestna in odločna, razmišlja celo, da bi v nadaljnji razvoj vključila še športnega psihologa.

Žreb Tamari Zidanšek ni bil naklonjen niti v konkurenci ženskih parov. Tam ju s Čehinjo Marie Bouzkovo že v uvodu čakata prvi nosilki Tajvanka Su Wsi Hsieh, ki prav tako igra dvoročni bekhend in forhend, in Čehinja Barbora Strycova.