Z današnjimi nastopi v moški in ženski konkurenci se začenja odprto teniško prvenstvo Avstralije. Slovenijo bodo predstavljali štirje tekmovalci – poleg Aljaža Bedeneta, Polone Hercog in Tamare Zidanšek se je na glavni turnir po zmagovitih kvalifikacijah uvrstila tudi Kaja Juvan, ki je bila lani po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije izbrana za najobetavnejšo športno osebnost leta.

»Zelo sem zadovoljna z vsemi tremi tekmami v kvalifikacijah. Komaj čakam ponedeljkovo tekmo,« je iz Melbourna sporočila devetnajstletna Kaja Juvan, ki se bo v prvem krogu pomerila z Dajano Jastremsko iz Ukrajine. »Na tekmice se bom pripravljala kot na vse druge. Jastremsko zelo dobro poznam, saj sva vrstnici. V tekmo bom šla odločno in uživala v vsakem trenutku,« je napovedala obetavna slovenska igralka. Za preboj na glavni turnir je v kvalifikacijah po vrsti ugnala Jekaterino Gorgodze iz Gruzije, Storm Sanders iz Avstralije in za konec še Rusinjo Natalijo Vihlancevo.

Najvišje uvrščena slovenska tekmovalka v Melbournu bo Polona Hercog, ki jo v desetem nastopu na OP Avstralije čaka nasprotnica iz Švedske Rebecca Peterson. Tamara Zidanšek, ki je se je lani prebila do drugega kroga, se bo na uvodu pomerila z Na Lae Han iz Južne Koreje. »Od vseh igrišč mi je ravno Avstralija najbolj pri srcu. Pričakujem, da bom dala vse od sebe,« je dejala Tamara Zidanšek. Aljaž Bedene se bo za začetek udaril z domačinom Jamesom Duckworthom, ki je na lestvici ATP uvrščen na 96. mesto. Lani sta v Melbournu slavila Novak Đoković in Naomi Osaka.