Za osrednjo zgodbo prvega dne kvalifikacij za nastop na OP Avstralije je poskrbela slovenska teniška igralka Dalila Jakupović. Primorka (180. na svetu) je proti Švicarki Stefanie Vögele (117.) odigrala enega svojih najboljših dvobojev v zadnjem času. Slovenka je prvi niz dobila s 6:4, v drugem pa pri zaostanku s 5:6 in prednosti na svoj začetni udarec dvoboj predala. Zaradi težav s kašljem in dihanjem, ki naj bi bile posledice od požarov onesnaženega zraka v Melbournu, dvoboja po slabih dveh urah in šestih rešenih zaključnih žogicah tekmice za niz ni več mogla nadaljevati.

Po dogodku na prizorišču OP Avstralije so na stran slovenske teniške igralke stopili številni trenerji in igralci. Kakovost zraka se je v zadnjih tednih v Melbournu močno poslabšala, zato so avstralske oblasti prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata ter domačim živalim omejijo gibanje na prostem. Organizatorji enega od štirih največjih turnirjev so se odzvali, da ves čas merijo kakovost zraka ter da imajo glavni sodniki pravico zaustaviti dvoboje. Organizatorji so celo dejali, da so razmere vse boljše. V ženski konkurenci je v prvem krogu kvalifikacij včeraj dvoboj predala le Dalila Jakupović.

V prvem krogu kvalifikacij v Avstraliji se je poslovil tudi Blaž Rola (143.). Ptujčana je s 7:6 (3), 6:4 premagal Ukrajinec Sergej Stahovski (152.), nekdanji zmagovalec turnirja v Portorožu. Edini Slovenec, ki se je včeraj prebil v drugi krog, je bil Blaž Kavčič (305.). Po dveh urah in 44 minutah je bil s 7:6 (2), 3:6, 6:2 boljši od Britanca Jaya Clarka (154.). Kavčič se bo jutri v drugem krogu pomeril s Poljakom Petrom Gojowczykom (117.). Danes bo v prvem krogu nastopila še Kaja Juvan (126.), ki se bo pomerila z Ekaterino Gorgodze (199.). Gruzijka je dobro pripravljena, saj se je prejšnji teden na turnirju v Canberri uvrstila v polfinale. Dodajmo, da poraženci v prvem krogu kvalifikacij v Melbournu zaslužijo po 12.500 evrov, v drugem krogu dobrih 20.000 evrov, v tretjem pa dobrih 31.000 evrov.

Po dobrem začetku sezone v Dohi, kjer se je uvrstil v četrtfinale, je v Avstraliji slabše sezono nadaljeval najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene (58.). V prvem krogu v Adelaidi je moral Ljubljančan s 4:6, 4:6 priznati premoč Američanu Tommyju Paulu. S porazom se v Melbourne odpravlja tudi Tamara Zidanšek (69.). Konjičanka je v Hobartu v prvem krogu po 67 minutah z 1:6, 4:6 izgubila s Kazahstanko Eleno Ribakino (30.).