Na spletu najdemo kopico zaskrbljenih izjav igralcev, trenerjev, novinarjev in drugih športnih delavcev. Organizatorji avstralskega grand slama se v želji po izvedbi turnirja igrajo z zdravjem udeležencev in osebja. Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini, se je namreč kakovost zraka močno poslabšala tudi v Melbournu. Tamkajšnje oblasti poročajo o razmerah, ki predstavljajo »tveganje za zdravje«. Melbouržanom mestne oblasti svetujejo, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata, domačim živalim pa naj omejijo gibanje na prostem. Po drugi strani pa naj bi tenisači v takšnih razmerah igrali na meji svojih zmogljivosti.


Ne glede na vse pozive, kritike in alarme avstralski organizatorji vztrajajo pri tem, da se igra. Da spremljajo kakovost zraka in da lahko sodniki zaustavijo dvoboje, če precenijo, da morajo zaščitili zdravje igralcev. »Treninge smo začasno zaustavili zaradi slabe kakovosti zraka, a pogoji se izboljšujejo. Ves čas jih spremljamo,« so na primer sporočili še danes zjutraj. Čudna reč, ko o čistosti zraka arbitrarno presojajo sodniki, čeprav so mestne oblasti z opozorili zelo jasne. Morda pa bodo avstralski organizatorji kritike resneje vzeli prihodnji teden, ko bodo na igrišča stopila največja imena tenisa? Kaj vse se bo zgodilo do takrat?

Sporna predaja Jakupovićeve

Večina medijev je v povezavi s številnimi incidenti sprva poročala prav o slovenski predstavnici. Jakupovićeva je svojo pot do glavnega dela turnirja prvega grand slama sezone sicer začela obetavno. Proti težki nasprotnici, Švicarki Stefanie Vögele, je že vodila z nizom prednosti, a je zaradi napada kašlja in omotice dvoboj, pri tem je komaj hodila in klecnila na kolena, po slabih dveh urah igranja predala. »Nimam astme, prav tako nikoli nisem imela težav z igranjem v vročini. Ustrašila sem se. Jezna in žalostna sem, posebej ker sem imela zmago v rokah.« Ob tem pa bode v oči tudi razplet srečanja. Pravila Teniške zveze Avstralije namreč pravijo, »da če dim predstavlja kakršnokoli nevarnost, zmanjšuje vidljivost ali pa ovira normalno dihanje, da se igra v takšnem primeru začasno ustavi ali prekine.« Jakupovićeva pa je po drugi strani zaradi nezmožnosti nadaljevanja morala tekmo avtomatsko predati. Bi podobna usoda doletela Rafaela Nadala ali Rogerja Federerja?

Do podobnih zapletov je prišlo še na tekmi med Kitajko You Xiaodi in Kanadčanko Eugenie Bouchard, ki je med tekmo zaradi bolečin v prsih zahtevala zdravniški odmor. Povsem izčrpan in brez sape pa je bil videti tudi domačin Bernard Tomić, ki je po hitrem postopku v dveh nizih presenetljivo izgubil proti Američanu ukrajinskih korenin Denisu Kudli. Scenarij se je ponovil še na ekshibicijski tekmi v predmestju Melbourna. V Kooyongu sta se merili Rusinja Marija Šarapova in Nemka Laura Siegemund. »Proti koncu drugega niza sem začutila, da me draži kašelj, a sem to pripisala temu, da sem bila pred tem nekaj tednov bolna,« je dejala ruska zvezdnica in nadaljevala: »Toda potem je glavnemu sodniku to omenila tudi Laura.« »Igrali sva dve uri, prekinitev tekme je bila pravilna odločitev.« Na obračunu med Blažem Kavčičem in Jayjem Clarkom pa se je izven igrišča zgrudil celo pobiralec žog. Na pomoč sta mu priskočila kar igralca.

Organizatorji torej očitno spremljajo drugačno vremensko sliko kot številni teniški igralci in mediji. »Bomo morali počakati, da se zgodi nekaj slabega?« se je na twitterju spraševala Elina Svitolina, ki je svoji objavi pripela podatek o kakovosti zraka v mestu. Nad podobo mesta zavitega v smog se ni navduševal niti Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams. Šokirana je bila tudi luksemburška teniška igralka Mandy Minella, ki se ne more načuditi dejstvu, da so organizatorji v takšnih razmerah sploh dovolili začetek kvalifikacij. »Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice,« je tvitnila. Njeno začudenje deli dopisnik britanskega BBC Russell Fuller, ki je poudaril, da je v Melbournu za športnike vselej poskrbljeno zelo dobro, a da so tokrat naredili veliko napako. Za povrh pa so pred tem v uradni izjavi zagotavljali, kako je zdravje vseh udeležencev na prvem mestu.