Letošnji deseti februar je bil eden najsrečnejših dni Ilke Štuhec. Slovenska alpska smučarka je v Areju ubranila naslov svetovne smukaške prvakinje, na zmagovalnem odru pa sta ji delali družbo Švicarka Corinne Suter in Američanka Lindsey Vonn. Mariborčanka se je z nekdanjo ekipo takoj odpravila v Crans Montano, kjer se je želela čim bolje pripraviti na tekme svetovnega pokala. Do nove smukaške preizkušnje je nastopila na dveh treningih evropskega pokala, dveh tekmah evropskega pokala in dveh treningih svetovnega pokala. Želenih uvrstitev ni dosegla, saj nikoli ni bila boljša kot četrta. Trinajst dni po naslovu svetovne prvakinje je sledil šok. Štajerka se je na tekmi vnovič poškodovala ter predčasno zaključila sezono. Na srečo ji ni bilo treba prestati nove operacije. Po 284 dneh je v torek vnovič tekmovala, in sicer na treningu smuka v Lake Louisu.

V kanadskem Skalnem gorovju se danes uradno začenja nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah. Lake Louise je edino prizorišče, ki v sezoni gosti kar dva smuka. To je več let spretno izkoriščala Lindsey Vonn, saj je v Kanadi dosegla kar 18 od skupno 82 zmag svetovnega pokala. Tudi slovensko alpsko smučanje ima na Lake Louise lepe spomine. Pred 20 leti je Mojca Suhadolc dosegla superveleslalomsko zmago, ki je bila hkrati njena edina v svetovnem pokalu. Pred petimi leti je bila na smuku najhitrejša Tina Maze, ki je bila dva dni kasneje še tretja na superveleslalomu, pred tremi leti pa je z dvema smukaškima zmagama presenetila in navdušila Ilka Štuhec.

Veliko testiranja opreme

Sledili so vzponi in boleči padci Ilke Štuhec, po katerih se je vselej pobrala in se vrnila v svetovni vrh. Tako naj bi bilo tudi v tej sezoni. Vprašanje pa je, koliko časa bo sicer neustrašna Mariborčanka potrebovala, da bo lahko napadla na vso moč. Zadnji mesec je Ilka Štuhec na veliki nadmorski višini z novo ekipo največ preživela v Copper Mountainu, kjer je imela odlične razmere za trening. V tem času je s serviserjem Alešem Sopotnikom preizkusila veliko smuči in čevljev, predvsem pa nastavitev, ki so ključ do uspehov vsake tekmovalke v hitrih disciplinah in kažejo na zaupanje med športnikom in serviserjem.

V minuli sezoni je mali smukaški globus dvignila Nicole Schmidhoffer. Avstrijska reprezentanca se je pokazala v izjemni luči, saj sta tudi preostali dve najvidnejši mesti ob koncu sezone zasedli Avstrijki. Druga po zbiru točk je bila namreč Stephanie Venier, tretja pa Ramona Siebenhofer, ki je navduševala v Cortini d’Ampezzo. Vrstni red bi bil bržčas drugačen, če se ne bi poškodovala Ilka Štuhec, ki je v skupnem seštevku zasedla četrto mesto. Poleg Avstrijk bosta na uvodu sezone prvi favoritinji za najvišja mesta Italijanka Sofia Goggia in Mikaela Shiffrin. Italijanka ima za sabo odlično pripravljalno obdobje, v katerem je bila po daljšem času zdrava, Američanka pa je glavna kandidatka za zmago vsakič, ko se pojavi na startu. Poleg tega je najboljša alpska smučarka na svetu v Lake Louisu že zmagala tako na smuku kot superveleslalomu.

Lani uspešen Klemen Kosi

Alpski smučarji so v hitrih disciplinah pokazali znanje prejšnji konec tedna v Lake Louisu. Da razplet ni bil povsem pričakovan, je poskrbel smukaški zmagovalec Nemec Thomas Dressen, sicer pa sta Švicar Beat Feuz in Italijan Dominik Paris dokazala, da sta ob avstrijski reprezentanci ta čas najboljša na svetu. Danes in jutri čakata hitre alpske smučarje novi preizkušnji v Beaver Creeku, kjer je konfiguracija terena precej atraktivnejša od Lake Louisa.

Od Slovencev je bil lani v ZDA daleč najuspešnejši Klemen Kosi, ki se je na superveleslalomu uvrstil med najboljšo deseterico, na smuku pa med najhitrejšo petnajsterico. Da Kosiju teren na progi Ptic roparic ustreza, je Mariborčan dokazal pred štirimi leti, ko je bil na svetovnem prvenstvu deseti superveleslalomist. Opomnimo, da bo na današnjem superveleslalomu tekmoval tudi Štefan Hadalin. Vrhničan ima v tej sezoni visoke ambicije v alpski kombinaciji, v kateri je letos postal svetovni podprvak.