Za tekmovalci v alpskem smučanju je v svetovnem pokalu še eden v nizu napornih koncev tedna. V slovenski reprezentanci so lahko zadovoljni predvsem z ekipnim uspehom smučark, ki so v Sestrieru v Italiji nastopile v veleslalomu in paralelnem veleslalomu, precej manj pa z izkupičkom smučarjev na smuku in slalomu v Wengnu v Švici.

Občutek Hrovatove znova dober

Če se je v Altenmarkt-Zauchenseeju z osvojenim sedmim mestom na smuku kamen od srca odvalili Ilki Štuhec, bi lahko podobno po veleslalomu v Sestrieru dejali za njeno reprezentančno kolegico Meto Hrovat. Tekmo je končala kot šesta in po četrtem mestu na paralelnem slalomu v St. Moritzu vpisala drugo najboljšo uvrstitev sezone. »Končno! Po nekaj slabih tekmah mi je uspelo realizirati dve dobri vožnji. Občutek je znova dober,« si je oddahnila Meta Hrovat. Smučarka iz Kranjske Gore je tako vrhunski vožnji kot v soboto v Italiji nazadnje prikazala ob koncu lanske sezone, tokratni dosežek pa je morda znak, da se vrača na pot elitne sedmerice.

Njen uspeh sta s 15. oziroma 24. mestom zaokrožili rojakinji Tina Robnik in Ana Bucik, še enkrat več pa je razočarala Maruša Ferk, ki je bila prepočasna za finalno vožnjo. »Za nami je dober in uspešen dan, saj so dekleta v drugi vožnji napredovala, smučanje pa je bilo na visokem nivoju. Res sem vesel zanje,« je bil z doseženim zadovoljen trener Janez Slivnik.

Veleslalom bi se sicer težko razpletel bolj dramatično, saj sta si zmago razdelili Slovakinja Petra Vlhova in domačinka Federica Brignone, le stotinka pa je zmanjkala, da bi se jima na najvišji stopnički zmagovalnega odra pridružila še Američanka Mikaela Shiffrin. Omenjena trojica je visoko kotirala tudi na nedeljskem premiernem paralelnem veleslalomu, na katerem pa je visoka pričakovanja s četrtim mestom delno izpolnila zgolj Brignonejeva. Vlhova je izpadla že v šestnajstini finala, v osmini pa se je poslovila še Shiffrinova. V velikem finalu sta se pomerili smučarki, ki sploh še nikoli nista stali na zmagovalnem odru svetovnega pokala, zmage pa se je razveselila Francozinja Clara Direz, ki je bila hitrejša od Avstrijke Elise Mörzinger.

Z osmim mestom je prvo uvrstitev med deseterico letos vknjižila Tina Robnik, ki je med drugim v šestnajstini finala ugnala tudi na koncu 23. Hrovatovo, izpadla pa v četrtfinalu proti kasnejši zmagovalki. »S tekmo in rezultatom sem seveda zadovoljna. Po analizi sem prišla do ugotovitve, da imam še kar nekaj rezerve, saj prav vsi zavoji niso bili optimalni. Nekaj je bilo zdrsov,« je dejala Tina Robnik. »Ker je bila Tina pretekli teden bolna, je izgubila kar precej moči. To je bilo evidentno v zadnjih vožnjah. Prav zaradi pomanjkanja moči je izgubila vstopnico za polfinale in tudi v dvobojih za razvrstitev se je poznalo, da ni v optimalnem stanju,« pa je pristavil Slivnik.

Koštomaj je pričakoval več

V moški konkurenci so bile oči smučarske javnosti uprte v težko pričakovano smukaško klasiko v Wengnu, kjer so se največji mojstri kraljeve discipline pomerili za že 90. pokal Lauberhorn. Proga tokrat ni upravičila slovesa najdaljše v svetovnem pokalu, saj je bila zaradi snežnih padavin močno skrajšana, tekmovalci pa so se tako s startne hišice nanjo podali na enakem mestu kot na petkovi kombinaciji. V danih razmerah se je najbolje znašel domačin Beat Feuz, ki je dosegel jubilejno deseto zmago za svetovni pokal v smuku, prav tako pa prevzel vodstvo v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala. V njem ima po petih smukih 16 točk prednosti pred tokrat drugouvrščenim Italijanom Dominikom Parisom.

Slovenci pričakovano tudi tokrat niso krojili razpleta pri vrhu. Še več, prav vsi so ostali brez točk. Najboljši, Martin Čater, je bil 34., dve mesti nižje je končal Klemen Kosi, Boštjan Kline in Miha Hrobat pa sta končala na 43. oziroma 46. mestu. »Pričakovanja so bila višja. Za skrajšano verzijo tega smuka je bilo napak preveč. Glede na to, da je bil na progi novozapadli sneg, je bila idealna linija še kako pomembna. Vsak odklon je se je odrazil v izgubi hitrosti. Nobeden od naših fantov ključnih delov žal ni odpeljal optimalno,« je bil do svojih varovancev kritičen trener Grega Koštomaj.

Bistveno več so si v moškem taboru obetali tudi od slaloma, saj je Štefan Hadalin prvič nastopil v elitni jakostni skupini. S startno številko deset je po prvi vožnji zasedal 13. mesto, v drugi pa napravil veliko napako, močno nazadoval in osvojil zadnje, 26. mesto. Še drugo leto zapored je tekmo dobil Francoz Clement Noel. »Tudi tokrat se mi žal ni izšlo. Sneg je bilo zelo zahteven, napaki je sledila napaka, tudi tista ogromna. Vožnja se je po tem povsem podrla. Nekaj novih točk sem vendarle vknjižil, ampak sem zelo zaostal za lastnimi pričakovanji. Upam, da bo naslednji vikend boljše,« je dejal Štefan Hadalin, ki bo imel priložnost za popravni izpit ta konec tedna, ko bo smučarsko karavano gostilo še eno tradicionalno prizorišče – Kitzbühel.