Jutrišnji finale 68. novoletne turneje v smučarskih skokih v Bischofshofnu bo eden najbolj razburljivih v zadnjih letih. Poker asov David Kubacki, Marius Lindvik, Karl Geiger in Rojuju Kobajaši se je po treh tekmah nagnetel v razmaku 13,7 točke, kar pomeni v dolžini 7,6 metra. Ker je skakalnica Paula Ausserleitnerja z dolžino 142 metrov največja na turneji in že prava mala letalnica, omogoča velike premike. Obeta se neizprosen boj za vsak meter dolžine in točke pri sodnikih za slog.

Lindvik je med asi najmanj obremenjen

Če sklepamo po današnjih kvalifikacijah, se je že začela živčna vojna, v kateri bo odločala mirnost, da skakalec ujame pravi trenutek za odskok. Skakalnica je namreč unikatna zaradi položnega zaletišča in dolge odskočne mize. Poljaki so prepričani, da je Kubacki psihično dovolj trden, da odnese zlatega orla. Je rekorder skakalnice, lani je bil tukaj drugi, predlani je zmagal v kvalifikacijah, a danes je bil šele 13. »Finale turneje ne bo enak kot prejšnje tekme, a moj pristop bo enak. Osredotočen bom le nase, saj na skoke tekmecev nimam vpliva. Prepričan sem, da lahko ostanem miren,« sam sebe bodri David Kubacki. Pomaga si tudi s psihologom in se sprošča s številnimi hobiji, ki so povezani z letenjem po zraku, a vseeno kaže očitne znake nervoze.

Norvežan Marius Lindvik je najbolj vroč za zmago, ker je med vsemi najbolj neobremenjen. Zanj ni ovira, da sploh prvič skače v Bischofshofnu, kjer je bil danes deveti. »Lep je pogled na vrstni red, a razlika do Kubackega je velika. Priložnost je tu, o lovoriki pa ne bom veliko razmišljal,« napoveduje prvi zasledovalec Marius Lindvik. Nemec Karl Geiger (šele 16. v kvalifikacijah) ne leti več na krilih evforije navijačev, ki so mu dajali moč na nemškem delu turneje. Japonec Rjoju Kobajaši se je po 14. mestu v Innsbrucku zavil v molk in načrtuje popoln napad iz zasede. Branilec zlatega orla je bil danes s šestim mestom najboljši med kandidati za skupno zmago.

Bertoncelj: Skoki Petra Prevca so vse bliže šampionskim časom

V izjemni izenačenosti, saj so se najboljši trije razvrstili v štirih desetinkah, je kvalifikacije dobil domači matador Stefan Kraft. Peter Prevc na sedmem mestu je zaostal 2,5 točke, potem ko je v drugem skoku za trening s 140 metri dosegel največjo daljavo serije. »Glede na to, kako me je prerukalo v prvem skoku, ni razlogov za pritoževanje. Pozna se, da lani tukaj nisem tekmoval, vmes so zamenjali zaletno smučino, kar je spremenilo profil, zato je bila vizualizacija malo drugačna od realnosti. Drugi skok za trening in kvalifikacijski sta bila zelo dobra, čeprav sem bil na mizi obakrat malo prezgoden,« je dan ocenil Peter Prevc in odšel pomirjen spat.

»Dva skoka sta bila že zelo podobna staremu Petru Prevcu iz šampionskih časov, ko je zmagoval. Do popolnosti mu ne manjka več veliko. Rezerve so v točnosti odskoka,« je dodal selektor Gorazd Bertoncelj, ki je imel veliko dela, da je pomiril varovance, ki so bili po prvem skoku panični in skeptični, ker so odskočili bodisi veliko prezgodaj bodisi prepozno. Na tekmo so se uvrstili še Domen Prevc (20. mesto), Anže Lanišek (23.), ki je lepo dvigoval kakovost svojih skokov, Timi Zajc (25. mesto), ki ima še veliko rezerve, in Cene Prevc (38. mesto). Izpadel je Anže Semenič (51. mesto), ki je po diskvalifikacijah na prvih dveh tekmah sezone izgubil vso samozavest in se seli v celinski pokal.