Ko je 29-letni Poljak Dawid Kubacki v finalu preskočil zeleno črto, ki je prinesla zmago, mu je vidno odleglo. Med ustavljanjem v izteku se je ulegel na hrbet, roke in noge dvignil v zrak, reprezentančni kolegi so mu poleteli v objem. Nato so ga dvignili, Žyla in Stoch sta ga prenašala po izteku. V slogu svojega hobija – obiskuje tečaj za izpit pilota – je suvereno pilotiral do največjega uspeha kariere. Potem ko je bil na letošnji turneji na posameznih tekmah dvakrat tretji in enkrat drugi, je z zmago na zadnji postaji na najboljši način potrdil izjemen uspeh. Že v prvi seriji si je s totalnim napadom ustvaril neulovljivo prednost in razblinil vse dvome o dobitniku zlatega orla, v finalu pa rutinirano ubranil prednost. Hladnokrvno je odbil napade tekmecev, saj sta mu za ovratnik najbolj dihala prva zasledovalca Geiger in Lindvik.

Kubacki: Zlati orel je zelo težak

»Sanjski dan. Vse breme mi ni padlo z ramen že po zadnjem skoku, ko sem proslavljal skupaj z ekipo, ampak šele po kontroli opreme. Občutki so lepi, zlati orel pa je zelo težak. Moja forma pred začetkom turneje ni bila stabilna, a sem trdo garal, da sem jo dvigoval iz dneva v dan, kar potrjujejo uvrstitve na turneji, ki sem jih stopnjeval iz tekme v tekmo. Vsi moji skoki na turneji niso bili popolni, a so bili vseeno dovolj dobri za lovoriko. Ponosen sem, da sem ostal zbran do zadnjega skoka,« je povedal Dawid Kubacki. Postal je tretji Poljak s skupno zmago na turneji po Adamu Malyszu (2003) in Kamilu Stochu (2017 in 2018).

V slovenski reprezentanci so zablesteli bratje Prevc. Peter je s petim mestom dosegel najboljšo slovensko posamično uvrstitev na turneji, v skupnem seštevku je bil najboljši Domen s sedmim mestom. Petrov skok v finalu, v katerem je silovito napadel z desetega mesta, je bil že šampionski, saj je bil v seriji boljši le vladar turneje Kubacki. »Finalni skok je bil vrhunski. Ponosen sem sam nase. Vsaj zaključek turneje je bil super. Osmo mesto v skupnem seštevku je lepo, a vendarle ne takšno, da bi ga morali nekam vklesati. Če bi na vsaki tekmi naredil po dva dobra skoka, bi bil na vseh med najboljših deset, a sem v Oberstdorfu in Garmischu naredil po en preslab skok. Ponosen sem na brata, ki sta tudi osvojila točke,« je še poln adrenalina pripovedoval Peter Prevc, ki je zjutraj pred tekmo napovedal, da bo turnejo osvojil Kubacki.

Domen Prevc je presenetil samega sebe

Domen Prevc je turnejo sklenil z devetim mestom (peti po prvi seriji), kar mu je prineslo sedmo mesto v skupnem seštevku, le za desetinko je zaostal za šestim Forfangom. »Konec je bil še boljši, kot smo si želeli. Konstantne uvrstitve med deseterico so prinesle lepo končno uvrstitev, s katero sem presenetil celo samega sebe. To je lepa popotnica za naprej. Vsak tekmuje zase, a je zelo lepo, da smo vsi trije bratje osvojili točke,« je bil vidno zadovoljen Domen Prevc. Slovensko presenečenje dneva je bil Cene Prevc (22. mesto), ki se ni ustrašil dvoboja s prvim zvezdnikom Kubackim, ampak je napredoval kot najboljši med srečnimi poraženci. »Končno sem znova med dobitniki točk. Od srca se mi je odvalil kamenček, obenem pa mi je zelo naraslo samozaupanje. Končno sem jaz kontroliral smuči po zraku in ne one mene. V prvem skoku sem ga malo biksal po zraku, v drugem sem predolgo čakal na mizi. Vesel sem, da na tekmi nisem bil le turist,« je kar vriskal Cene Prevc in se vmes preoblačil kar pred novinarji.

Slovenska osmoljenca sta bila Anže Lanišek in Timi Zajc, ki sta tako ostala brez osmega skoka na turneji. Laniška, ki je izpadel v dvoboju z Žylo in bil šesti med srečnimi poraženci, je med vožnjo po zaletišču ovirala kamera, a je bila slovenska pritožba zavrnjena. Timi Zajc se v treh letih še ni spoprijateljil s skakalnico v Bischofshofnu.