Kakšno oceno na lestvici od ena do pet bi dali Sloveniji za nastop na turneji?

Glede na to, kaj se je dogajalo decembra, je ocena štiri. Z dvema uvrstitvama do osmega mesta skupno smo celo presegli pričakovanja. Tako kot je Domen Prevc nepredvidljiv, je bil na turneji nepredvidljivo konstanten, saj je najboljše skoke v sezoni pokazal prav na tekmah. Zadovoljni smo z Anžetom Laniškom, ki je imel na zadnji tekmi tudi smolo s kamero, a je vodstvo tekmovanja ocenilo, da ga je ovirala le minimalno. Pozitivno oceno dobi Timi Zajc glede na težak položaj, v katerem je bil pred turnejo. V Bischofshofnu je bil že malo utrujen, zato odskok ni bil več dinamičen. Peter Prevc stopnjuje formo, njegovi skoki so vse bližje popolnosti, ko se odloči za popoln napad. Skok v finalu v Bischofshofnu je bil njegov najboljši v letošnji sezoni.

Peter Prevc je blestel na treningih, na tekmah pa ni vselej sestavil dveh skokov. Zakaj?

Poleti je imel velike težave z asimetrijo. Ker jih je odpravil zelo pozno, je z zamudo začel dobivati prave občutke, ki so mu prinesli dolge skoke. Posledično je imel v jesenskem obdobju premalo kakovostnih skokov, da bi stabilnost prenesel v zimsko sezono in avtomatsko ponavljal dobre skoke. Končno je prišel na najvišje obrate.

Slovenija ima štiri stabilne skakalce, kaj pa peti in šesti?

Cene Prevc je pozitivno presenetil na drugem delu turneje z uvrstitvijo v finale v Bischofshofnu. Anže Semenič tukaj ni izkoristil priložnosti, zato se seli v celinski pokal. Rok Justin se vrača v ekipo za Predazzo. Ker bosta tekmi na srednji skakalnici, bo lahko izkoristil veliko moč v nogah.

Je turneja pokazala realna razmerja moči v skakalni karavani?

Da. Konkurenca je izjemno zgoščena. Napake niso dovoljene, zato za vrhunski rezultat moraš narediti popoln skok z odličnim telemarkom. Najboljši tempirajo formo za novoletno turnejo. Na njej so celo bolje pripravljeni kot nato v drugi polovici sezone.

Zakaj je konkurenca vse bolj zgoščena?

Nacije, ki imajo največ denarja in dobro infrastrukturo, so le še boljše. V zadnjih dveh letih so se vrnili Japonci, ki so bili prej povprečni. Avstrijci so se dvignili, saj ni vse le na Kraftu. Prihajajo še posamezniki iz drugih držav, kot so Čeh Koudelka, Rus Klimov, Švicar Peier in hitro prideš do številke 30.

Vaš pogled na razplet boja za zlatega orla?

Odločali so živci. Kubacki je bil najbolj miren in je zasluženo junak. Lindvik ni popolno presenečenje, saj je že vso sezono med najboljšimi s tehniko prihodnosti. Krasi ga izjemen odskok. Na odskočni mizi je zelo agresiven, ima pravo višino in dovolj hitrosti v zraku.

Novoletna turneja velja za prestižno, a organizacija ni brezhibna.

Prestižna je navzven, gledanost je velika, a bi se lahko bolj potrudili. Če primerjam s turnejo Raw Air, sta organizacija in nastanitev na Norveškem vrhunski. Na novoletni turneji je enako kot na običajnih tekmah svetovnega pokala. Razočaran sem nad nagradnim skladom, da skupni zmagovalec prejme 20.000 švicarskih frankov. Tako nizek sklad turneji zbija sloves prestižnosti. Zmagovalca v skupnem seštevku novoletne tekaške turneje sta prejela po 55.000 švicarskih frankov. Svetovni prvak v pikadu je postal bogatejši za pol milijona angleških funtov. Marsikateri spremljevalec športa vrednost posamezne panoge ocenjuje po višini nagradnega sklada.