»Remi 0:0 ali 1:1. Nobene vrhunske uvrstitve. Tudi večjih napak ni bilo. Le drobne, ki so fante stale deseterico. Končni izidi niso takšni, kot bi lahko bili glede na skoke Petra Prevca na treningu in v poskusnih serijah. Petrovi skoki v prvih serijah so preveč kontrolirani, sicer bi se lahko vmešal v boj za stopničke,« so besede, s katerimi je selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj ocenil nastop svojih varovancev v nemškem delu turneje.

Včerajšnji dan preživeli v telovadnici, trgovini in savni

Potem ko je bil Domen Prevc v Oberstdorfu deveti, je Slovenija v Garmisch-Partenkirchnu ostala brez uvrstitve med deseterico: 12. Peter Prevc, 17. Domen Prevc, 18. Timi Zajc in 21. Anže Lanišek. Kljub temu je letošnja turneja za Bertonclja manj stresna, saj je bilo lani vse na enem tekmovalcu (Zajc), potem ko sta Domen in Peter Prevc že po polovici odpotovala domov, letos pa so rezultati prerazporejeni med štiri tekmovalce. Domen Prevc je z devetim mestom v skupnem seštevku prvi mož slovenske reprezentance na turneji, kar je prijetno presenečenje. »Več ko je dobrih skokov, boljši so občutki, da na startni klopi ne razmišljam več, ali bom skočil 130 ali 80 metrov. Za uspešno turnejo moram narediti še veliko stvari. Sem na pravi poti, a najbolj pomembno je, da ostanem zbran,« razmišlja Domen Prevc, eden redkih skakalcev v karavani, ki skačejo brez zagozd v čevljih, ker je z njimi na treningih skakal še slabše.

Skakalci so se razveselili včerajšnjega prostega dne. Slovenci so dopoldne trenirali v telovadnici v Garmisch-Partenkirchnu. Po selitvi v Innsbruck, kjer bodo danes ob 14. uri kvalifikacije za tretjo tekmo, so preostanek dneva preživeli v nakupovalnem središču na obrobju Innsbrucka, v savni in ob igranju igric, med katerimi so najbolj aktualne dirke formule ena, za katere sta najbolj zagreta Lanišek (Ferrari) in Zajc (Mercedes), preostali pa so za nogomet.

Rjoju Kobajaši sovraži intervjuje tako kot veter v hrbet

Oči 21.000 gledalcev na razprodanih tribunah ob olimpijski skakalnici so bile uprte v pohod Japonca Rjojuja Kobajašija na rekordno šesto zaporedno zmago na turneji in četveroboj favoritov za zlatega orla. A je vse zasenčil in slavo dneva pobral 21-letni Norvežan Marius Lindvik, mladinski svetovni prvak iz leta 2018. Čeprav je debitant na turneji, je v slogu prekaljenega zračnega bojevnika prišel do svoje prve zmage v karieri na najprestižnejši tekmi svetovnega pokala v sezoni. Pohod na zmago je bil v šampionskem slogu, saj se je izkazal kot odličen realizator ponujene priložnosti. V prvi seriji je z življenjskim skokom 143,5 metra izenačil deset let star rekord skakalnice Simona Ammanna, v finalu pa je v samozavestno obvladal položaj, čeprav je prvič ostal kot zadnji na vrhu zaletišča in je imel med vsemi največ vetra v hrbet.

»Na treningu in v kvalifikacijah (35. mesto, op. p.) sem se boril s skakalnico. Na dan tekme se ugotovil, kaj moram narediti, da bom uspešen,« je bil presrečen Marius Lindvik. Njegova najboljša uvrstitev doslej je bila tretje mesto iz Klingenthala, potem ko je v Ruki ostal brez drugega mesta, ker je bil, tako kot tretji Peter Prevc, diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Norvežani z novimi belimi dresi vzbujajo veliko pozornosti in zavisti pri konkurenci, saj so očitno našli zelo kakovosten material.

V četveroboju za skupno zmago je Japonec Rjoju Kobajaši obdržal prvo mesto, čeprav je bil četrti, saj sta se Nemec Karl Geiger in Poljak Dawid Kubacki uvrstila pred njega in nekoliko zmanjšala zaostanek v bitki za zlatega orla. »V tako izenačeni konkurenci se končna uvrstitev lahko obrne v katero koli smer. Veselim se že tekem v Innsbrucku in Bischofshofnu,« je povedal Rjoju Kobajaši, ki intervjuje sovraži tako kot veter v hrbet. S tekmeci v karavani se pogovarja v angleščini, z novinarji pa le s pomočjo prevajalca. Japonec, ki ne bi prišel daleč, če bi skakal tako slabo, kot govori, ima v boju za zlatega orla tekmeca manj. Avstrijec Stefan Kraft je bil šele 13., potem ko je imel tudi nekaj težav – tako kot sotekmovalca Hayboeck in Schlierenzauer – z zdravjem, saj je v avstrijski reprezentanci razsajala viroza.